Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2022 14:30
Čas čtení 10:38
Adam Novosad

Těchto 10 věcí o Islandu (možná) nevíš. Nahé sprchování s místními, hotdog jako národní jídlo i doteky s čerstvou lávou

Těchto 10 věcí o Islandu (možná) nevíš. Nahé sprchování s místními, hotdog jako národní jídlo i doteky s čerstvou lávou
Zdroj: Refresher/Adam Novosad
ZAJÍMAVOSTI ISLAND
Uložit Uložené

Island je cestovatelským snem mnoha Čechů, ale dnes není ani zdaleka tak nedostupný, jak tomu bylo kdysi. Díky těmto 10 věcem se o severské zemi dozvíš víc, ale můžeš si i rozšířit itinerář o fascinující místa.

Island je země, kde se díky pravidelným erupcím sopek můžeš dotknout čerstvě ztuhlé lávy, po každých 50 metrech najdeš nový přírodní úkaz, například vodopád, ledovec nebo kus hory, která tě bude fascinovat, a nikdy nezapomeneš na sprchování bez plavek s vysmátými Islanďany, kteří si jednou rukou poctivě drhnou intimní partie, jak islandská tradice koupání káže, a druhou gestikulují v debatě s kamarádem. 

Výlet na Island byl kdysi považován za drahý špás, který si může dovolit jen horních deset tisíc, ale dnes je situace diametrálně odlišná. Nedotčenou přírodu, sopečné lázně a hotdog jako národní jídlo si díky lince Wizzairu z Vídně do Reykjavíku můžeš vychutnat za cenu kolem 2 000 korun za zpáteční letenku, a tak je Island dostupnější než kdykoli předtím.

My jsme se po návratu z ostrova ležícího těsně pod polárním kruhem rozhodli sestavit 10 faktů, zajímavých míst a doporučení, která bys měl o Islandu vědět, ať už je to tvůj cestovatelský sen, nebo tě jen zajímá severský život. A pokud nad cestou na Island váháš, tak směle do toho, nebudeš litovat ani halíře.

island
Zdroj: Refresher/Adam Novosad

1. Hotdog je národním jídlem, ale v Reykjavíku nevěř tradicím

Pokud bys chtěl na Island vycestovat za místní gastronomií, zřejmě je třeba se poohlédnout po jiné destinaci. Ostrov ležící těsně pod polárním kruhem se nevyznačuje nejlákavějšími národními jídly, ale patříš-li k milovníkům mořských plodů, na každém kroku narazíš na jídla z čerstvých ryb. Čím dál od Reykjavíku pojedeš, tím čerstvější a chutnější ryby obvykle bývají.

Doporučeno
Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's 29. února 2024 8:00

Národním jídlem Islandu je ovšem hotdog. Islanďané jsou na své hotdogy patřičně hrdí, i když z pohledu běžného Čechů je třeba říci, že si raději předem zkontroluj hodnocení jednotlivých stánků s hotdogy na internetu, abys neodcházel zklamaný.

island
Zdroj: Refresher/Adam Novosad


Stánky s hotdogy najdeš na Islandu na každém kroku, jedna porce tě vyjde na zhruba stokorunu a musíš počítat s tím, že tě nezasytí. V Reykjavíku je nejpopulárnějším hotdogovým stánkem Bæjarins Beztu Pylsur, kde toto národní jídlo prodávají od roku 1937, ale nečekej zázraky. 

Za sto korun dostaneš párek v rohlíku s kečupem a omáčkami navíc, který se chutí přibližuje hotdogu z obchodního domu IKEA. Doporučujeme proto vykašlat se na tradici fungující od roku 1937 a zkusit méně populární stánek Pylsuhusið. Mimochodem, pokud budeš mít cestu přes větší město Akureyri na severu, nevynech stánek s hotdogy Pylsuvagninn á Akureyri. Lepší hotdogy jsme nikde nejedli.

2. Vykašli se na turistickou Blue Lagoon a zvol sprchování bez plavek s místními

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113417 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč by ses měl vyhnout turistické Blue Lagoon a zvolit koupání s místními.
  • Proč se na koupalištích musíš se všemi sprchovat nahý.
  • Jak je možné, že na Islandu měly do roku 1989 zakázané pivo.
  • Kde se můžeš osprchovat ve 38stupňové sprše uprostřed islandské divočiny.
  • Na které farmě na Islandu fungující od 9. století se můžeš ubytovat.
  • Kde se můžeš na vlastní pěst dotknout ledovce, ale také okusit jeho tvrdost.
  • Na kterém místě se můžeš zdarma přiblížit k tuleňům na méně než 15 metrů.
  • Proč na Islandu není McDonald's a který levný streetfood raději ochutnat.
  • Kde se můžeš dotknout čerstvě ztuhlé lávy ze sopky, která vybuchla loni.
Domů
Sdílet
Diskuse