Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 7:00
Čas čtení 12:23
Radim Šlechta

Čeští rappeři nechtějí udělat nic, pod co by se nedokázali upřímně podepsat. Scénu si hodně hlídají, říká producent

Čeští rappeři nechtějí udělat nic, pod co by se nedokázali upřímně podepsat. Scénu si hodně hlídají, říká producent
Zdroj: Se svolením Ondřeje Fiedlera/Kuba Kriza
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Rozhovor s úspěšným hudebním producentem Ondrou Fiedlerem.

Miliony zhlédnutí na YouTube, přední příčky v hitparádách rádií a několik úspěšných ocenění má na kontě hudební producent Ondra Fiedler. Dlouhodobě spolupracuje s předními českými umělci, mezi které patří Mirai, kapelou Kryštof nebo Lenny. S poslední jmenovanou zpěvačkou spolupracovali i s někdejším členem legendárních Linkin Park Mikem Shinodou, s nímž Ondra Lenny společně produkoval písničku.

S Ondrou jsme se sešli, abychom si popovídali o jeho tvůrčích procesech, anatomii hitů nebo o tom, jak pozná, že se písnička prostě nechytne. Probrali jsme ale také Ondrovu náročnou cestu za úspěchem přes přebývání na kamarádově gauči nebo to, kam se česká hudební scéna posouvá. 

V rozhovoru pro DVTV Mirai Navrátil řekl, že přes pandemii napsal poměrně velké množství materiálu, se kterým pak přišel za tebou, a tys mu řekl: „Mirai, už jsi napsal i lepší písničky.“ Poznáš z prvního poslechu dema, že je písnička špatná?Ne vždycky, už jsem se hodněkrát mýlil. Stává se, že mám náladu, která je jiná než vibe songu, který mi zrovna někdo pošle, a já ho nejdřív rychle odsoudím, i když pak zjistím, že se mi líbí. Zrovna u Miraie to byl případ songu Lítej (Davidovi), který jsem poslouchal večer, když jsem byl už hodně utahaný. 


Řekl jsem mu, že to není úplně ono, ale když jsem si ho dal vícekrát do uší, zjistil jsem, že message, kterou Lítej má, je vlastně super. Takže se mi stává, že se mýlím… Ale většinou se nemýlím! Aspoň se tedy snažím se nemýlit.


Když k tobě taková demonahrávka, kde je třeba jen kytara a zpěv, přijde. Co v ní hledáš?Já rozhodně nejdu po zvuku, protože nahrávky, které dostávám, se často nahrají třeba na iPhone a je tam základ nápěvku. V písničkách hledám nějaký osobní pocit nebo upřímnost. Případně jdu po zajímavé melodii nebo nosném rýmu, okolo kterého bych pak mohl celou písničku postavit. Často se stává, že věci přepisujeme právě podle takové linky, která se nám v nich zalíbí.


Liší se hodně písnička, kterou ti lidé dají, od té, kterou si pak posluchači pustí?To se liší od písničky. Třeba Lítej, o kterém jsme se bavili, se moc neměnilo, ale jsou pecky, kde bys možná nepoznal, že na začátku stála stejná písnička. 


Většinou ale nemám moc jasnou vizi, jak by písnička na konci měla vypadat. Často totiž přijdu s nějakou představou, ale ve studiu někdo něco zahraje, úplně mě tím odpálí a písničku nakonec uděláme úplně jinak, než jsme mysleli. V podstatě beru proces nahrávání jako živý organismus, který musím nějak ukočírovat a přijít se skvělým výsledkem.

Ondřej Fiedler
Zdroj: Se svolením Ondřeje Fiedlera/Kuba Kriza


V čem tedy vlastně spočívá tvoje úloha jako producenta?Moje úloha, když za mnou přijde umělec s demonahrávkou z iPhonu, je udělat hotovou píseň, která jde na Spotify a tak dále. Já osobně se navíc snažím s umělci přepisovat i text, nahrávám instrumentál, míchám a tomu projektu vlastně šéfuju. Představit si to můžeš, jako režiséra u filmu. 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113661 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co podle Fiedlera dělá z písničky hit
  • Jakou roli má v hudebním průmyslu TikTok
  • Co si myslí o českém rapu v porovnání s českým popem
Domů
Sdílet
Diskuse