Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 16:53
Čas čtení 1:19
Vojtěch Vanda

Falešný bankovní úředník vylákal z ženy 600 tisíc korun, které si půjčila. Vložila je do bitcoinmatu

Falešný bankovní úředník vylákal z ženy 600 tisíc korun, které si půjčila. Vložila je do bitcoinmatu
Zdroj: Getty Images/Chesnot
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR
Uložit Uložené

Ženě zavolal „bankovní úředník“ s tím, že byl její bankovní účet napaden, a aby ochránila peníze a nikdo si na ni nemohl vzít úvěr, měla si v bance půjčit sama a peníze vložit do bitcoinmatu.

O 600 tisíc korun přišla žena, kterou napálil falešný bankovní úředník. Sedmadvacetiletá oběť měla podle podvodníka napadený účet. Aby peníze ochránila a nikdo si na ni nemohl vzít úvěr, měla si půjčit sama a peníze vložit do bitcoinmatu, čímž mělo dojít k anulaci, a peníze by se jí vrátily zpět. To se ale nestalo a o peníze přišla. Policie proto prosí veřejnost, aby podobným telefonátům nedůvěřovala.

Doporučeno
Žena z Českých Budějovic si vymyslela znásilnění, aby zakryla vztah. Dostala pokutu 5000 korun Žena z Českých Budějovic si vymyslela znásilnění, aby zakryla vztah. Dostala pokutu 5000 korun 9. května 2022 7:08

Případ je nicméně složitější a promyšlenější, než se zdá. Žena totiž během celé akce měla obdržet několik telefonátů, jež měly potvrdit pravost slov původního podvodníka. Místo toho však oběť ještě víc zmátly, což společně s vyvolanou důvěrou a jistou naivitou vedlo k nelogickému chování.

Sedmadvacetiletá žena z Královéhradecka nahlásila, že se stala obětí podvodu v neděli odpoledne. Vše začalo telefonátem údajného bankovního úředníka, který ji upozornil na to, že má mít napadený účet. „Aby peníze ochránila, měla si vzít úvěr a vybrat peníze v hotovosti,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Tím ale telefonáty neskončily. Pravost tohoto tvrzení měl potvrdit další bankovní úředník a následně i člověk, který se představil jako policista. Oběť se tedy rozhodla, že zajde na pobočku své banky. Vzala si úvěr, vybrala peníze v hotovosti a vložila je do bitcoinmatu v OC Atrium v Hradci Králové. Ten ale přestal fungovat, a tak byla „bankéřem“ navedena ke druhému bitcoinmatu v OC Aupark.

Neznámým číslům není radno věřit

„Byla ujištěna, že tímto dojde k anulaci, peníze se jí vrátí na účet a nikdo si již na ni nebude moci vzít úvěr. Žena tak přišla o 600 tisíc korun, které si všechny v bance půjčila,“ dodala mluvčí. Kormošová odhaluje jejich praktiky. „Používají program, který mění telefonní čísla, takže to vypadá, že volají z infolinky vaší banky nebo od policie. Pokud hovor položíte a číslo opětně vytočíte, buď se nikam nedovoláte, nebo se dovoláte opravdovému majiteli čísla,“ zmiňuje.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Velkým vykřičníkem v tomto případu byl samotný vklad hotovosti do bitcoinmatu. Ten není žádnou úschovnou, nýbrž přístrojem k nákupu kryptoměny. K takto ztraceným penězům se již poté nedostane nikdo kromě podvodníka. 

Domů
Sdílet
Diskuse