Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 7:00
Čas čtení 4:33
Tereza Šnajdrová

Isaac Sprague vážil pouhých 20 kilogramů. Život prožil jako exponát v cirkuse

Isaac Sprague vážil pouhých 20 kilogramů. Život prožil jako exponát v cirkuse
Zdroj: Flickr/Rick Soloway/volně k použití
HISTORIE FREAK SHOW NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Isaac Sprague celý život bojoval s podvýživou. Jeho tělesná hmotnost nikdy nepřesáhla hranici 20 kilogramů, kvůli čemuž každý den čelil urážkám či znechuceným pohledům. Toto je životní příběh muže, který zemřel v chudobě a nešťastný.

V rámci naší článkové série ti přinášíme další příběh. Tentokrát se podíváme na život Isaaca Sprague, kterému nikdo neřekl jinak než „živý kostlivec“. Lékaři se nemohli dopátrat, proč Isaac váží pouhých 20 kilogramů. Svého vzhledu nakonec využil a nechal se najmout do tzv. „freak show“, díky které si vydělal nemalé peníze. Nic jiného mu ale zřejmě nezbývalo. Na sklonku života propadl hazardu, a nakonec jej udusilo jeho vlastní tělo.

Doporučeno
Záměrně děsil lidi a choval se agresivně, ve skutečnosti toužil po tom stát se zubařem. Toto je lví muž Stephan Bibrowski Záměrně děsil lidi a choval se agresivně, ve skutečnosti toužil po tom stát se zubařem. Toto je lví muž Stephan Bibrowski 19. dubna 2022 7:00

V prvním díle série jsme ti představili lvího muže Stephana Bibrowskiho, který byl v pouhých čtyřech letech prodán do cirkusu Barnum and Bailey. Právě P. T. Barnum do své „freak show“ přizval také Isaaca.

„Showbyznys zahrnuje všechny fáze důstojnosti, od výstavy opic po expozici hudebního či dramatického umění. Vystaveným lidem či předmětům přinese slávu, kterou by jim mohl závidět i princ,“ říkal s oblibou P. T. Barnum, když uváděl svoji sbírku lidských kuriozit.
 
Tzv. freak shows existovaly stovky let, ale Barnum byl tím, kdo přišel s revolučním konceptem. Dbal na to, aby svým umělcům poskytl dostatečnou finanční odměnu a staral se o jejich pohodlí, ačkoli ani on není bez viny. Proslavil se, když v roce 1836 vybíral vstupné za veřejnou pitvu Afroameričanky, kterou měl pronajatou jako otrokyni.

Isaac Sprague vážil pouhých 20 kilo. Rodiče mu zemřeli a on musel vymyslet způsob, jak se uživit

Isaac se narodil 21. května 1841 v East Bridgewater, Massachusetts, severně od Bostonu. Až do svých 12. narozenin žil spokojeným životem, ale pak se něco změnilo... Chlapcovi rodiče si všimli, že jejich syn začal drasticky hubnout, stěžoval si na křeče, a ačkoli jej chuť k jídlu neopouštěla, na váze nepřibral ani gram.

Doporučeno
Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let 16. července 2023 15:00

Vystrašení rodiče nechápali, s jakou nemocí jejich syn bojuje. Obrátili se proto na lékaře. Ti na nebohém chlapci provedli desítky vyšetření, ale ani tak nedokázali odhalit příčinu jeho hubnutí.
 
V 18 letech přestal Isaac hubnout, váha 167 centimetrů vysokého chlapce se ustálila na 20 kilogramech a jeho rodina doufala, že se blýská na lepší zítřky. O rok později, když bylo Isaacovi 19 let, jeho rodiče zemřeli na různé nemoci a mladík zůstal na světě sám.
 
Tím pádem musel vymyslet, jak se uživit. Když byli jeho rodiče živí, pracoval u svého otce jako obuvník a této praxe chtěl využít i v následujících letech. Chvíli byl zaměstnán u obuvníka, poté pracoval u obchodníka s potravinami, ale v žádné práci nevydržel dlouho. Jeho váha stále klesala, bylo pro něj těžké vykonávat fyzickou práci a jeho tělo nebylo schopno snést zápřah, který každodenní práce obnášela. Chlapec proto musel vymyslet, jak svoji odlišnost proměnit v obživu, a to se mu také nakonec povedlo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený All That's Interesting (@all_thats_interesting)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114889 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse