Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 7:00
Čas čtení 5:00
Tereza Šnajdrová

Záměrně děsil lidi a choval se agresivně, ve skutečnosti toužil po tom stát se zubařem. Toto je lví muž Stephan Bibrowski

Záměrně děsil lidi a choval se agresivně, ve skutečnosti toužil po tom stát se zubařem. Toto je lví muž Stephan Bibrowski
Zdroj: Brooklyn Public Library/Center for Brooklyn History/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FREAK SHOW NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Lví muž Stephan Bibrowski je jednou z nejznámějších „lidských kuriozit“, která byla vystavována po celém světě. Jeho život nebyl jednoduchý, rodina se jej vzdala v pouhých 4 letech a zarostlý mladík se musel rozloučit i se svým snem stát se zubařem.

Přinášíme ti novou článkovou sérii s názvem Neobvyklí lidé z historie, ve které ti představíme osoby, jež se fyzicky lišily od ostatních, kvůli čemuž se jim dostalo nelidského zacházení.
 
První osobou s pohnutým životním příběhem v naší sérii je Stephan Bibrowski alias Lionel, chlapec se lví tváří, který se narodil s onemocněním nesoucím název hypertrichóza. Ta způsobila, že měl Stephan po celém těle hustou srst, kvůli čemuž se ho zřekla i jeho vlastní matka a v pouhých 4 letech ho dala do cirkusu.

Stephan byl ale citlivý muž, rád se vzdělával, mluvil pěti jazyky a jeho snem bylo stát se zubařem. Kvůli působení v cirkusu Barnum and Bailey však musel tuto svoji jemnou stránku popřít a byl nucen chovat se jako divoké zvíře.

Stephan Bibrowski alias Lionel, chlapec se lví tváří, pobláznil veřejnost v roce 1901, kdy se stal členem cirkusu Barnum and Bailey, který nevedl nikdo jiný než spisovatel a podnikatel Phineas Taylor Barnum. Právě v tomto spolku působila většina neobvyklých osob, včetně třínohého Franka Lentinia nebo Prince Randiana, který se narodil bez rukou a nohou.

Doporučeno
Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let 16. července 2023 15:00

Cirkus se svojí tzv. „freak show“ objížděl celý svět, divákům nabízel pohled na exotická zvířata, kaskadérské kousky, ale také na lidské kuriozity, které v některých budily zájem a v jiných pohoršení či znechucení.
 
Showbyznys zahrnuje všechny fáze důstojnosti, od výstavy opic po expozici hudebního či dramatického umění. Vystaveným lidem či předmětům přinese slávu, kterou by jim mohl závidět i princ,“ říkal s oblibou P.T. Barnum, když uváděl svoji sbírku lidských kuriozit.
 
Tzv. freak shows existovaly již stovky let, ale Barnum byl tím, kdo přišel s revolučním konceptem. Dbal na to, aby svým umělcům poskytl dostatečnou finanční odměnu a staral se o jejich pohodlí, ačkoli ani on není bez viny. Proslavil se, když v roce 1836 vybíral vstupné za veřejnou pitvu Afroameričanky, kterou měl pronajatou jako otrokyni.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kaki Jaski (@k.jaski)

Matka jej považovala za ohavnost. Malého Stephana proto ve čtyřech letech dala do cirkusu

Stephan Bibrowski se narodil v roce 1890 ve Varšavě a už na porodním sále šokoval nejen tamní personál, ale také svoji matku. Jeho tělo totiž pokrývaly 2,5 centimetrů dlouhé jemné blond chlupy a jediné místo, kde chlapec ochlupení neměl, byly dlaně a chodidla. Stephan vypadal jako lev a podle lékařů se narodil s onemocněním s názvem hypertrichóza, o kterém tehdy neexistovalo příliš informací. Vědělo se jen to, že se jedná o vrozenou poruchu, se kterou je těžké bojovat a žádná operace proto nepřicházela v úvahu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113369 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se k chlapci zachovala vlastní rodina
  • Kdy začal být Stephan Bibrowski vystavován
  • Jak vypadala jeho představení a jak dlouhá byla jeho kariéra
  • Jaké dohady a zvěsti o jeho životě dodnes kolují
Domů
Sdílet
Diskuse