Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. května 2020 18:14
Čas čtení 4:24
Vojtěch Vanda

Říkali mu Lidská housenka a vystavovali jej v cirkuse. Princ Randian si i přes svůj hendikep dokázal v životě poradit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žít bez rukou a bez nohou je i dnes, se všemi vymoženosti moderní doby, extrémně složité. Lidé s podobným hendikepem se ale rodí stejně dlouho jako lidé bez něj. A i dříve se museli s postižením nějak vyrovnat.

Lidské torzo, Polštářek nebo třeba Lidská housenka. Těmito přezdívkami titulovali Američané na počátku 20. století známého umělce, který se narodil bez všech čtyř končetin. Taková publicita by dnes byla něco neslýchaného, tehdy šlo o běžnou věc. Šlo totiž o jedinou věc, která mohla podobně hendikepovanému muži zajistit živobytí.

Těžko si ale představit, jak se asi museli lidé s podobným postižením cítit, když byli pro veřejnost zajímaví zejména svým vzhledem, jímž bavili obecenstvo během cirkusových představení. Princ Randian ale dokázal ze své tělesné stavby vytěžit maximum. Dostal se do Ameriky, o vystoupení neměl nouze, zahrál si dokonce ve filmu a nakonec zplodil i pět zdravých dětí.

Doporučeno
Rodiče ho prodali do cirkusu, svět vnímal z pohledu 4letého dítěte a navzdory slávě umíral v chudobě Rodiče ho prodali do cirkusu, svět vnímal z pohledu 4letého dítěte a navzdory slávě umíral v chudobě 23. září 2018 14:00

Muž, jenž si nechal říkat Princ Randian, se podle knihy Marca Hartzmana American Sideshow narodil v Británií okupované Guyaně v Jižní Americe v roce 1871. Podle webu IMDb žil v oblasti Demerara, jež dostala jméno po řece tekoucí velkou částí dnešní Guyany. 

Randian byl dítětem zotročených Indů, které si sem pravděpodobně přivezli na práci britští kolonizátoři. O tuto zemi, ležící v severovýchodním cípu Jižní Ameriky, totiž Britové vedli s Nizozemci na konci 18. století vleklé války, které skončily až odevzdáním celého území anglické koruně.

Prince Randian (na obrázku uveden jako Randion)

Říkali mu Lidská housenka a vystavovali jej v cirkuse. Princ Randian nakonec i přes svůj hendikep žil normální život
Zdroj: Commons.wikimedia.org/CC0

O dětství a pubertě muže, kterému byl diagnostikován tetra-amelia syndrom, se mnoho neví, přesto si asi každý dokáže představit, jak těžké muselo být jeho dospívání. V jeho 18 letech si jej vyhlédl podnikatel P. T. Barnum do svého „cirkusu zrůd“. Randian, ani ne 90 centimetrů vysoký mladík, jak jej charakterizuje web ATI, byl prý nezvykle přizpůsobivým člověkem, čímž na sebe celý život upozorňoval hlavně u ziskuchtivých Američanů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 84660 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak probíhala ponižující vystoupení Prince Randiana
  • Ve kterém slavném hollywoodském filmu si zahrál
  • Jaké měl koníčky
  • Jak fungovalo jeho manželství
Domů
Sdílet
Diskuse