Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2022 10:35
Čas čtení 0:56
Tereza Patočková

Počet lidí, kteří byli nuceni uprchnout ze své země, překročil poprvé hranici 100 milionů

Počet lidí, kteří byli nuceni uprchnout ze své země, překročil poprvé hranici 100 milionů
Zdroj: TASR/AP
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Milník 100 milionů lidí vysídlených v důsledku válek, konfliktů a porušování lidských práv se rovná více než 1 procentu celosvětové populace nebo 14. nejlidnatější zemi světa.

Poprvé v historii překročil hranici 100 milionů počet lidí, kteří byli nuceni uprchnout nebo opustit svůj domov kvůli konfliktům či násilí, porušováním lidských práv či pronásledování. Uvedla to Agentura OSN pro uprchlíky.

„Sto milionů je příšerné číslo. Jde o rekord, který neměl být nikdy dosažen. Musí sloužit jako probuzení k vyřešení a prevenci destruktivních konfliktů, ukončení pronásledování a řešení základních příčin, které nutí nevinné lidi opouštět své domovy,“ řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. 

Milník 100 milionů lidí vysídlených v důsledku válek, konfliktů a porušování lidských práv se rovná více než 1 procentu celosvětové populace nebo 14. nejlidnatější zemi světa.

Podle údajů Agentury OSN pro uprchlíky (UNHCR) se počet násilně vysídlených lidí na celém světě na konci minulého roku zvýšil na 90 milionů. Zapříčinily to především vlny násilí a dlouho vleklé konflikty v zemích, jako je Etiopie, Burkina Faso, Myanmar, Nigérie, Afghánistán a Demokratická republika Kongo. Válka na Ukrajině navíc letos vysídlila 8 milionů lidí a bylo zaregistrováno více než 6 milionů ukrajinských uprchlíků. 

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

„Mezinárodní reakce na lidi prchající před válkou na Ukrajině byla v drtivé většině pozitivní,“ uvedl Filippo Grandi. „Ukázalo se, že soucit je stále na živu. Potřebujeme však podobnou mobilizaci pro všechny krize po celém světě. V konečném důsledku je však humanitární pomoc paliativním prostředkem, nikoli léčbou. K zastavení vysídlování je jedinou odpovědí mír a stabilita. Nevinní lidé nesmí být nuceni hazardovat mezi nebezpečím doma nebo nejistým útěkem a vyhnanstvím,“ dodal Grandi.

Domů
Sdílet
Diskuse