Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 12:00
Čas čtení 5:57
Radim Šlechta

Proč nekorektní nemusí za každou cenu znamenat vtipné (Recenze)

Proč nekorektní nemusí za každou cenu znamenat vtipné (Recenze)
Zdroj: Filmové studio Dolní Vítkovice
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY PETR ČTVRTNÍČEK PETR KOLEČKO
Uložit Uložené

Liga mužské moudrosti se brání údajné cancel culture nekorektním humorem. Ten má ve společnosti své místo, musí ale kritizovat skutečné problémy a lidi u moci. Pokud drsný humor není založen na pravdě a pochopení, začne skřípat.

Proti politické korektnosti je potřeba bojovat. A jak jinak než absolutní nekorektností v podobě humoru. Černého, sprostého a takového, který se bude strefovat do každého bez rozdílu rasy, genderu, náboženského vyznání nebo sexuální orientace. Na českém YouTube se na podzim objevil nový seriál z dílny Vladimíra Skórky a Petra Kolečka Liga mužské moudrosti. Po pilotní epizodě se tvůrcům podařilo vybrat peníze na realizaci druhého dílu a pokrýt většinu nákladů na díl třetí.

Jak jsem nastínil na začátku a jak sami tvůrci řekli v rozhovoru pro DVTV, kromě cíle pobavit se snaží internetový seriál vymezit proti proudům politické korektnosti a ukázat světu, že v Česku gender, feminismus ani výslovný souhlas s pohlavním stykem nechceme. Bavič, tvůrce, scenárista i režisér je navíc umělec a jako takový má tvořit svobodně a bez cenzury. Otázkou ale je, jestli se umělci nemají čas od času zamyslet nad tím, jak jejich satirické dílo odráží skutečný svět a jaký dopad na životy lidí může mít.


Liga mužské moudrosti se vymezuje proti kampani #MeToo a naznačuje, že některé případy znásilnění mohou být jen snahou zhrzených žen o pomstu zlým mužům. Ústřední zápletka pořadu je právě sexuální násilí mezi manžely. Až na to, že není.


Muži před soudem

Tonda, hlavní postava v podání Jiřího Langmajera, urazí svou manželku Marcelu (Evu Leinweberovou), když jí v opilosti řekne, že je tlustá a vypadá jako hroch. Jako správná žena se Leinweberová pod nátlakem „zlé woke ženy“ Strakové (Pavla Dostálová) rozhodne, že na svého manžela podá trestní oznámení za znásilnění. Problémy jsou dva. Sama neví, jestli incident nahlásit chce, a netuší ani, jestli ke znásilnění došlo. Byly dožínky a každý z manželů měl už svoje vypito. I přesto se ale v druhém díle případ dostává k soudu.

Liga mužské moudrosti
Zdroj: Filmové studio Dolní Vítkovice

 
Tam se jej na základě experimentu soudní unie chopilo nebinární soudče Jardo Dřevo v podání Petra Čtvrtníčka. Vyšší orgány totiž rozhodly, že kvůli spravedlivějšímu procesu je třeba na spory mezi mužem a ženou najímat nebinární soudce. Spor mezi Langmajerem a Leinweberovou je ale obzvlášť delikátní a Jardo usoudí, že by se mělo jet podívat do města na Ostravsku a zjistit, jaké společenské poměry v něm panují.

Domů
Sdílet
Diskuse