Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 11:26
Čas čtení 1:18
Adéla Ježková

WHO přejmenuje virus opičích neštovic. Chce zabránit diskriminaci

WHO přejmenuje virus opičích neštovic. Chce zabránit diskriminaci
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci označili název onemocnění za stigmatizující.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil, že chce přejmenovat opičí neštovice, aby se zabránilo diskriminaci a stigmatizaci, protože virus se stále více šíří mezi lidmi. Na změně názvu WHO údajně spolupracuje s partnery a odborníky z celého světa, uvádí server The Guardian. Oznámení o novém názvu bude podle Ghebreyesuse učiněno co nejdříve.

WHO v současnosti uvádí dva typy opičích neštovic – „západoafrické“ a „z povodí Konga (střední Afrika)“. Letošní epidemie je způsobena prvním typem, který je podstatně méně nebezpečný než druhý.

Nicméně vědci ve zprávě zveřejněné minulý týden vyzvali k naléhavé změně, jelikož název je podle nich „nepřesný, diskriminační a stigmatizující“. Navzdory rostoucímu počtu důkazů, že přenos mezi lidmi pravděpodobně probíhá déle, než se dosud předpokládalo, se totiž veřejnost stále domnívá, že současná epidemie je spojena s Afrikou. „Nejzřetelněji se to projevuje používáním fotografií afrických pacientů k vyobrazení postižení neštovicemi v mainstreamových médiích,“ uvedli.

Vědci navrhují, aby se virus začal označovat jako hMPXV

Zároveň vyjadřují obavy, že v médiích a vědecké literatuře převládá názor, že virus opičích neštovic se v některých afrických zemích vyskytuje endemicky u lidí, zatímco virus se v drtivé většině vyskytuje u zvířat, která v minulosti vyvolávala příležitostné epidemie i u lidí. Vědci proto navrhují, aby se virus začal označovat hMPXV, což je lidská verze viru opičích neštovic. Spíše než zeměpisné lokality by se podle nich měla používat písmena a čísla podle pořadí objevení. V tomto systému by se linie, která stojí za současnou mezinárodní epidemií, označovala jako B.1.

Doporučeno
Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba 24. května 2022 17:00

Podobné obavy se objevily v době vrcholící pandemie koronaviru, kdy byly nové varianty viru pojmenovány podle zemí nebo regionů, kde byly poprvé zjištěny. V reakci na to zavedla WHO systém pojmenování pomocí řecké abecedy.

Podle WHO byly opičí neštovice v roce 2022 dosud hlášeny ve 39 zemích, přičemž ve většině z nich se jedná o vůbec první případy onemocnění. Celosvětově je podle ní zaznamenáno přibližně 3 100 potvrzených nebo podezřelých případů, včetně 72 úmrtí. V Česku se začátkem června potvrdil šestý případ nákazy.

Domů
Sdílet
Diskuse