Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. července 2022 9:30
Čas čtení 6:08
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších hudebních dramat (Žebříček)

10 nejlepších hudebních dramat (Žebříček)
Zdroj: Broad Green Pictures
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Nejsou podle skutečných událostí, ale přesto mají obrovskou sílu.

V kinech sice momentálně běží Elvis, který vypráví příběh krále rokenrolu Elvise Presleyho, ale my jsme se rozhodli, že ti představíme další hudební dramata a zároveň mnohem kvalitnější. Nejsou to však životopisy, ale filmy, které pracují s vymyšleným, ale důvěryhodným příběhem –⁠ až si budeš googlit, zda jde opravdu jen o fikci.

Jsou originální, citlivé, zábavné, místy však také drsné a šokující. Vyvolají v tobě emoce, o kterých jsi možná ani nevěděl, že je máš, a prověří hranice tvé empatie. 

V případě, že tě baví naše filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů či žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést více kvalitního filmového obsahu.

1. Once (režie: John Carney, 2007)

Kde si můžeš film pustit: HBO MAX
Délka filmu: 83 minut
Hodnocení na RT: 9,7 z 10

Pokud neznáš tento film, zaručeně znáš alespoň skladbu Falling Slowly, kterou právě pro tento snímek nazpívali Glen Hansard a Markéta Irglová (oba si zároveň zahráli hlavní role). Nejenže vyhrála Oscara za nejlepší píseň, také získala The Critics' Choice Movie Award. Pokud jsi ji však dosud náhodou neslyšel, už po prvních tónech si tě získá a pohladí ti duši.


Once je prvním a paradoxně i jediným filmem, za který byl Ir John Carney dosud oceněn (později natočil minimálně stejně kvalitní hudební dramata jako Begin Again či Sing Street). Na festivalu nezávislých filmů Sundance získal cenu diváků a zabodoval také na Independent Spirit Awards. Krásný film o náhodných setkáních, ze kterých může vzniknout láska na celý život.

Once
Zdroj: Summit Entertainment

2. Pump Up the Volume (režie: Allan Moyle,1990)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 105 minut
Hodnocení na RT: 8,1 z 10

Chuťovka pro všechny rebely ukazující prostředník pokryteckým moralistům a přísným autoritám žijícím život podle šablony. Vypráví příběh školáka Marka Huntera (Christian Slater), který je přes den tichý introvert stranící se všem kolem, v noci charismatický vulgární extrovert snažící se zapůsobit na co největší publikum.
 
Přes otcovu vysílačku vysílá anonymně každý večer vlastní show teenagerům z okolí pod pseudonymem DJ Hard Harry. Pouští jim tvrdou muziku, baví je oplzlými řečmi, ale také je nechává v němém úžasu hlubokými filozofickými úvahami o životě.

Brzy se však stane trnem v oku ředitelky střední školy, kterou navštěvuje, a začne mít problémy i s policií. Ta se snaží zjistit jeho pravou identitu. Přestože by se mohlo zdát, že Pump Up the Volume je vysloveně filmem pro dospívající středoškoláky, režisér Allan Moyle do něj vtěsnal univerzální poselství a rafinovaně zabředl do témat, která trápí či zajímají i nás dospělé.

3. Inside Llewyn Davis (režie: Joel Coen, Ethan Coen, 2013)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 105 minut
Hodnocení na RT: 9,2 z 10

Melancholická balada o nepoučitelném snílku Llewynu Davisovi (Oscar Isaac), folkovém zpěvákovi, který se snaží prorazit v hudebním průmyslu, ale příliš se mu nedaří uklidit si život. Bojí se převzít zodpovědnost za své činy a před problémy raději utíká nebo se tváří, že neexistují. Vždy ho však doběhnou a dají mu o to tvrdší ránu.

Čeká tě klasický coenovský cynický a černý humor, famózní výkon Oscara Isaaca (všechny skladby ve filmu sám i nazpíval či zahrál na kytaru, což rozhodně přidalo na autenticitě) a hodně, opravdu hodně dobré hudby, kterou si budeš pouštět i týdny či měsíce po zhlédnutí filmu.

 Inside Llewyn Davis
Zdroj: CBS Films

4. A Star Is Born (režie: Bradley Cooper, 2018)

Kde si můžeš film pustit: HBO MAX
Délka filmu: 136 minut
Hodnocení na RT: 9 z 10

Málokdo ví, jak velký balvan si vzal na ramena Bradley Cooper, když se rozhodl v tomto hudebním dramatu nejen hrát, ale také ho režírovat. První filmová verze A Star Is Born vznikla ještě v roce 1937, o další remake v hlavní roli s Judy Garland se v roce 1954 postaral George Cukor. Třetí natočil v roce 1976 Frank Pierson, přičemž obsadil do hlavní dvojice Barbru Streisand a Krise Kristoffersona.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

I když byli kritici i producenti z Hollywoodu skeptičtí, protože jde už o čtvrtou verzi a režijní debut, Cooper nakonec všem nechal otevřená ústa. Kvůli filmu se zdokonalil ve zpěvu či hře na kytaru a složil spolu se zpěvačkou Lady Gagou úžasné skladby.

Ty baví poslouchat i mimo film. Důkazem je již první rocková vypalovačka s názvem Black Eyes. Jde o Cooperovu životní roli a je to vidět v každém jednom záběru. Jeho verze je sympaticky svá, jiná než ty předchozí. Má všechno, co dojímavý blockbuster tohoto typu potřebuje. Uvěřitelné emoce, dokonalou chemii mezi hlavními postavami, procítěná vystoupení, napětí i katarzní závěr.

Najlepšie romantické filmy HBO Max
Zdroj: Warner Bros.

5. Her Smell (režie: Alex Ross Perry, 2018)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 134 minut
Hodnocení na RT: 8,4 z 10

Elisabeth Moss si určitě pamatuješ z děsivého, ale skvělého dystopického seriálu The Handmaid's Tale, zde však ztvárnila úplně jinou roli. Zahrála si zhýralou, drogově závislou zpěvačku ženské punkrockové kapely Something She, bojující s vlastními démony. Její tvořivost při psaní a skládání upadá a vše, čeho se dotkne, se rozpadá, jako by byla prokletá.

Her Smell se nese v duchu „woman power“ a jemně připomíná snímek The Runaways o Joan Jett. Ve filmu najdeš i talentovanou Caru Delevingne nebo Gayle Rankin, ve snímku se dokonce objeví i Amber Heard. Režisér Alex Ross Perry, který psal i scénář, se postaral o důkladnou psychologickou sondu dovnitř zraněného, ​​nemocného člověka, plnou existenciální úzkosti i snahy o nápravu.

6. Green Room (režie: Jeremy Saulnier, 2015)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 94 minut
Hodnocení na RT: 9 z 10

Nejpunkovější film v historii kinematografie. Green Room v našem žebříčku mírně vyčnívá pro svou žánrovou rozmanitost (rafinovaně mísí prvky thrilleru a hororu), stále jej však lze zařadit i mezi hudební dramata. Právě hudba zde hraje jednu z hlavních rolí a zdaleka nejde o pohádku, ale spíše krvavou a pořádně drsnou jízdu, ze které místy mrazí po celém těle.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Vypráví příběh malé punkové kapely Ain't Rights, které známý v rámci jejich turné na severu Spojených států zařídí koncert v jednom klubu na okraji portlandského lesa. Ten však patří neonacistům, tedy úhlavním nepřátelům punkáčů. Když na to hudebníci přijdou a současně zjistí, čeho všeho jsou tito zradikalizovaní skinheadi schopni, je už pozdě. Čeká je boj o holý život.

7. Whiplash (režie: Damien Chazelle, 2014)

Kde si můžeš film pustit: HBO MAX
Délka filmu: 107 minut
Hodnocení na RT: 9,4 z 10

Měl jsi už někdy učitele, kterého jsi nenáviděl pro to, jak je přísný? Whiplash tě rozesměje a ukáže ti nový level nenávisti ke svému mentorovi na příběhu jen 19letého jazzového bubeníka Andrewa (Miles Teller), kterého terorizuje v cestě na vrchol nepříjemný učitel Fletcher (J.K. Simmons). Nedělá mu problém studenty urážet, ponižovat či si z nich dělat srandu.

Přelomový film Damiena Chazella, který ho vystřelil mezi absolutní hollywoodskou elitu a získal díky němu i první nominaci na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Právem. Whiplash tě vezme na vysokou školu scenáristiky i režie. Prvotřídní filmařina od úchvatných kamerových jízd až po strhující montáž, kterou Chazelle později zdokonalil v blockbusterech La La Land či First Man.

8. Singles (režie: Cameron Crowe, 1992)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 99 minut
Hodnocení na RT: 7,9 z 10

Pokud miluješ grunge, přijdeš si na své. Devadesátá léta, Seattle, špinavé, zaprášené, posprejované a zakouřené kluby plné chlapíků ve flanelových košilích s dlouhými mastnými vlasy nebo žen v tílkách či roztrhaných silonkách a hlučný rokenrol ozývající se ještě kilometry dál. Singles zobrazují ducha doby až tak trefně, že z té dávky nostalgie dostaneš po zhlédnutí mírnou úzkost.

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Přestože jde vlastně o „vztahovku“ a „konverzačku“, hudba je důležitým leitmotivem celého filmu. Zažiješ s postavami například koncert kapel jako Alice In Chains či Soundgarden a mezi herci se objevili také členové Pearl Jamu, Eddie Vedder, Jeff Ament a Stone Gossard. Ztvárnili členy fiktivní kapely Citizen Dick.

Singles
Zdroj: Warner Bros. US

9. Song to Song (režie: Terrence Malick, 2017)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 129 minut
Hodnocení na RT: 4,4 z 10

Malickova klasická balada v pomalém tempu se spoustou pohledů, které říkají více než stovky slov. Divák sleduje postavy z co nejbližší vzdálenosti (kameraman Emmanuel Lubezki miluje velké detaily a podhledy), jejich stavy, zhroucení, pokušení, zrady a putuje s nimi životem, až se do nich vžije a začne jim lépe rozumět.

Song to Song sice podporuje jisté stereotypy o nástrahách rokenrolu či celkově o hudebnících, jejich záletnictví a vyhledávání krátkodobého potěšení, na druhé straně mimořádně citlivě a výstižně analyzuje jejich charaktery a motivace. Pokud tě nezaujal děj, zaručeně tě zaujme herecké obsazení. V hlavních rolích se totiž představili Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender, Cate Blanchett a Natalie Portman.

10. Sound of Metal (režie: Darius Marder, 2019)

Kde si můžeš film pustit: Amazon Prime Video
Délka filmu: 130 minut
Hodnocení na RT: 9,7 z 10

Představ si, že jsi bubeník na turné a najednou ztratíš sluch. Představ si, že hudbou žiješ, je to jediné, co tě naplňuje, a ty to ztratíš. Přesně to se stane hlavní postavě Rubenovi (Riz Ahmed). Jelikož se s touto skutečností nechce smířit, snaží se sehnat dost peněz na implantát, díky kterému by mohl znovu slyšet.

Darius Marder nám to, že se se svými postavami nemazlí, ukázal už při psaní scénáře k dramatu The Place Beyond the Pines (2012). Tentokrát zašel ještě dál, přičemž scénář psal se svým bratrem Abrahamem. Oba si vysloužili dokonce nominaci na Oscara. Neproměnili ji, film však bodoval v kategorii nejlepší střih a zvuk.

Riz Ahmed Sound of Metal
Zdroj: Amazon Prime Video
Domů
Sdílet
Diskuse