Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. července 2022 13:30
Čas čtení 2:44
Barbora Volfová

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem
Zdroj: Pexels/Valeria Bolteva/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY
Uložit Uložené

Už rostou! Pravé houbové žně jsou konečně tady. Připravili jsme si pro tebe recept na oblíbené jídlo z lesních hub: kulajdu se ztraceným vejcem.

Tuto jednoduchou polévku, která voní po kopru a lesních procházkách, připravíš z běžných ingrediencí, jež najdeš doma. Tak vyraz na lov hříbků a vyčaruj z nich chutný pokrm, který již několik let zažívá obrovský boom i v moderní gastronomii. 

Kulajda má u nás mnoho podob: jihočeská, krkonošská, staročeská a tak podobně. Je ale pravda, že každý tu svou vaří trochu jinak, a to je na vaření to krásné, nikdy nevíš, jakou pecku ochutnáš. Přesto by v žádné verzi neměla chybět svatá trojice: čerstvé houby, čerstvý kopr a brambory. My pro tebe máme variantu se ztraceným vejcem, které dodá výsledné chuti ještě trochu větší krémovost a sametovost rozplývající se na jazyku. 

Slovo kulajda vzniklo zřejmě z nářečního slova zakulat nebo zakudlit, tedy zahustit (moukou, případně jíškou) a tak vyjádřit, že se jedná o hustou polévku. A hustá rozhodně je, ve všech ohledech.

Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu.


Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

Suroviny:

(4 porce, 30 minut)

5 středně velkých brambor

1 větší cibule

2 hrsti nakrájených čerstvých hub (nejvhodnější jsou hříbky a lišky, pokud nemáš houby z lesa, použij například hlívu či žampiony, ale tvá kulajda nebude tolik vonět)

1 litr vývaru (recept na demi glace kostky, ze kterých máš vývar raz dva, najdeš zde)

1 smetana ke šlehání

máslo

kmín

hrst nasekaného čerstvého kopru

4 vejce (na každou porci jedno vejce)

sůl, pepř, cukr, ocet na dochucení

lanýžový olej (na finální dochucení, volitelné)

Recept na kulajdu.
Recept na kulajdu. Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

Postup:

Nejprve si osmahni na másle na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile ti zesklovatí, zalej ji zvoleným vývarem. My jsme použili vývar z domácích demi glace kostek, které rozpustíš v horké vodě a máš rázem poctivý vývar. Přidej na kostky nakrájené oloupané brambory, zasypej kmínem a vař, dokud nejsou brambory skoro měkké, cca 5 minut.

Mezitím si na kousky nakrájej svůj poklad z lesa. Nezapomeň všechen řádně očistit. Menší houby klidně jen přepul, dodají krásnou texturu polévce. Houby zvlášť orestuj na másle, osol a opepři. Hotové houby přihoď do polévky. V rendlíku ti zbylo voňavé houbově máslové aroma, které jednoduše zužitkuješ.

Recept na kulajdu.
Recept na kulajdu. Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

Rendlík nevymývej, jen do něj přelij smetanu a 2 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně rozmíchej a vař na mírném plamenu, dokud se ti smetana s moukou a ostatními chutěmi nespojí v hustý základ. Pokud máš ve smetaně ještě hrudky a základ je moc hustý, nic se neděje. Stačí naběračkou vzít trochu vývaru z polévky a přelít jej ke smetaně a znovu důkladně metličkou promíchat. Jakmile máš vše hladké, můžeš základ přelít do polévky a vše zase dobře zamíchat.

Kulajda.
Kulajda. Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Teď ještě vše krátce provař (během té doby se ti dovaří brambory a spojí se všechny chutě). Jakmile máš hotové brambory, je čas začít dochucovat. Polévku osol, opepři, oslaď cca 1 až 2 lžícemi cukru a cca 2 lžícemi octa. Samozřejmě vše ochutnávej, a až budeš mít sladké, slané i kyselé chutě vyvážené podle svého gusta, kulajda je na světě. Kopr přidej až na úplný konec, kdy se polévka už nevaří, jinak by ti zavadl, ztratil barvu a chuť. 

Ztracené vejce zvládneš hravě s tímto postupem. V menším hrnci zahřej vodu tak, aby se úplně nevařila, ale vycházely nahoru jen bublinky. Přidej do vody 2 lžíce octa a dobře zamíchej. Ocet ve vodě zaručí, že se ti žloutek z bílku nikam nevytratí, neponičí se a vše zůstane hezky pospolu, tak jak má. Vejce vyklepni do misky, ze které se ti bude lépe přelévat do hrnce. Ve vodě udělej vařečkou vodní vír a doprostřed vytvořeného víru vlij vejce. Díky víru se voda točí dokola a bílek se jednoduše otočí kolem žloutku.

Recept na kulajdu.
Recept na kulajdu. Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

Až uvidíš, že bílek se uvařil a dokonale obalil žloutek, je čas ztracené vejce pomalu z vody vyjmout, celá akce trvá cca 3 minuty. Nejlépe jej vyndáš vařečkou či naběračkou s dírami, aby přebytečná voda mohla odtéct. Perfektní ztracené vejce by mělo mít uvařený bílek a žloutek by po rozříznutí měl krásně vytéct a rozsvítit finální pokrm. Vejce pokládej do polévky jako poslední. Kulajdu dozdob koprem a můžeš ji dochutit pár kapkami lanýžového oleje, který dohromady s rozteklým vejcem dělá na jazyku divy. Dobrou chuť!

Recept na kulajdu.
Recept na kulajdu. Zdroj: Refresher/Barbora Volfová
Domů
Sdílet
Diskuse