Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
21. července 2022 v 13:30
Čas čtení 2:44
Barbora Volfová

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem
Zdroj: Pexels/Valeria Bolteva/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY
Uložit Uložené

Už rostou! Pravé houbové žně jsou konečně tady. Připravili jsme si pro tebe recept na oblíbené jídlo z lesních hub: kulajdu se ztraceným vejcem.

Tuto jednoduchou polévku, která voní po kopru a lesních procházkách, připravíš z běžných ingrediencí, jež najdeš doma. Tak vyraz na lov hříbků a vyčaruj z nich chutný pokrm, který již několik let zažívá obrovský boom i v moderní gastronomii. 

Kulajda má u nás mnoho podob: jihočeská, krkonošská, staročeská a tak podobně. Je ale pravda, že každý tu svou vaří trochu jinak, a to je na vaření to krásné, nikdy nevíš, jakou pecku ochutnáš. Přesto by v žádné verzi neměla chybět svatá trojice: čerstvé houby, čerstvý kopr a brambory. My pro tebe máme variantu se ztraceným vejcem, které dodá výsledné chuti ještě trochu větší krémovost a sametovost rozplývající se na jazyku. 

Slovo kulajda vzniklo zřejmě z nářečního slova zakulat nebo zakudlit, tedy zahustit (moukou, případně jíškou) a tak vyjádřit, že se jedná o hustou polévku. A hustá rozhodně je, ve všech ohledech.

Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu.


Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

Suroviny:

(4 porce, 30 minut)

5 středně velkých brambor

1 větší cibule

2 hrsti nakrájených čerstvých hub (nejvhodnější jsou hříbky a lišky, pokud nemáš houby z lesa, použij například hlívu či žampiony, ale tvá kulajda nebude tolik vonět)

1 litr vývaru (recept na demi glace kostky, ze kterých máš vývar raz dva, najdeš zde)

1 smetana ke šlehání

máslo

kmín

hrst nasekaného čerstvého kopru

4 vejce (na každou porci jedno vejce)

sůl, pepř, cukr, ocet na dochucení

lanýžový olej (na finální dochucení, volitelné)

Recept na kulajdu.
Recept na kulajdu. Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

Postup:

Nejprve si osmahni na másle na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile ti zesklovatí, zalej ji zvoleným vývarem. My jsme použili vývar z domácích demi glace kostek, které rozpustíš v horké vodě a máš rázem poctivý vývar. Přidej na kostky nakrájené oloupané brambory, zasypej kmínem a vař, dokud nejsou brambory skoro měkké, cca 5 minut.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 28. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse