Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro - Recepty

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

Už rostou! Pravé houbové žně jsou konečně tady. Připravili jsme si pro tebe recept na oblíbené jídlo z lesních hub: kulajdu se ztraceným vejcem.

Barbora Volfová
21. červenec 2022, 13:30 Čas čtení: 2:44
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem
Zdroj: Pexels/Valeria Bolteva/volně k užití
Gastro - Recepty
0
Barbora Volfová
21. červenec 2022, 13:30
Čas čtení: 2:44

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

Už rostou! Pravé houbové žně jsou konečně tady. Připravili jsme si pro tebe recept na oblíbené jídlo z lesních hub: kulajdu se ztraceným vejcem.

Barbora Volfová
21. červenec 2022, 13:30
Čas čtení: 2:44
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem
Zdroj: Pexels/Valeria Bolteva/volně k užití
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.

Tuto jednoduchou polévku, která voní po kopru a lesních procházkách, připravíš z běžných ingrediencí, jež najdeš doma. Tak vyraz na lov hříbků a vyčaruj z nich chutný pokrm, který již několik let zažívá obrovský boom i v moderní gastronomii. 

 

Kulajda má u nás mnoho podob: jihočeská, krkonošská, staročeská a tak podobně. Je ale pravda, že každý tu svou vaří trochu jinak, a to je na vaření to krásné, nikdy nevíš, jakou pecku ochutnáš. Přesto by v žádné verzi neměla chybět svatá trojice: čerstvé houby, čerstvý kopr a brambory. My pro tebe máme variantu se ztraceným vejcem, které dodá výsledné chuti ještě trochu větší krémovost a sametovost rozplývající se na jazyku. 

 

Slovo kulajda vzniklo zřejmě z nářečního slova zakulat nebo zakudlit, tedy zahustit (moukou, případně jíškou) a tak vyjádřit, že se jedná o hustou polévku. A hustá rozhodně je, ve všech ohledech.

 

 

Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu.


 

Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem

 

Suroviny:

(4 porce, 30 minut)

 

5 středně velkých brambor

1 větší cibule

2 hrsti nakrájených čerstvých hub (nejvhodnější jsou hříbky a lišky, pokud nemáš houby z lesa, použij například hlívu či žampiony, ale tvá kulajda nebude tolik vonět)

1 litr vývaru (recept na demi glace kostky, ze kterých máš vývar raz dva, najdeš zde)

1 smetana ke šlehání

máslo

kmín

hrst nasekaného čerstvého kopru

4 vejce (na každou porci jedno vejce)

sůl, pepř, cukr, ocet na dochucení

lanýžový olej (na finální dochucení, volitelné)

 

Recept na kulajdu.
Recept na kulajdu. Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

 

 

Postup:

 

Nejprve si osmahni na másle na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile ti zesklovatí, zalej ji zvoleným vývarem. My jsme použili vývar z domácích demi glace kostek, které rozpustíš v horké vodě a máš rázem poctivý vývar. Přidej na kostky nakrájené oloupané brambory, zasypej kmínem a vař, dokud nejsou brambory skoro měkké, cca 5 minut.

 

Tento obsah je dostupný pro každého

Abys článek mohl dočíst, stačí se přihlásit.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: Refresher/ Barbora Volfová
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu gastro
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.
Zavřít