Už rostou! Pravé houbové žně jsou konečně tady. Připravili jsme si pro tebe recept na oblíbené jídlo z lesních hub: kulajdu se ztraceným vejcem.
Tuto jednoduchou polévku, která voní po kopru a lesních procházkách, připravíš z běžných ingrediencí, jež najdeš doma. Tak vyraz na lov hříbků a vyčaruj z nich chutný pokrm, který již několik let zažívá obrovský boom i v moderní gastronomii.
Kulajda má u nás mnoho podob: jihočeská, krkonošská, staročeská a tak podobně. Je ale pravda, že každý tu svou vaří trochu jinak, a to je na vaření to krásné, nikdy nevíš, jakou pecku ochutnáš. Přesto by v žádné verzi neměla chybět svatá trojice: čerstvé houby, čerstvý kopr a brambory. My pro tebe máme variantu se ztraceným vejcem, které dodá výsledné chuti ještě trochu větší krémovost a sametovost rozplývající se na jazyku.
Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu.
Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem
Suroviny:
(4 porce, 30 minut)
5 středně velkých brambor
1 větší cibule
2 hrsti nakrájených čerstvých hub (nejvhodnější jsou hříbky a lišky, pokud nemáš houby z lesa, použij například hlívu či žampiony, ale tvá kulajda nebude tolik vonět)
1 litr vývaru (recept na demi glace kostky, ze kterých máš vývar raz dva, najdeš zde)
1 smetana ke šlehání
máslo
kmín
hrst nasekaného čerstvého kopru
4 vejce (na každou porci jedno vejce)
sůl, pepř, cukr, ocet na dochucení
lanýžový olej (na finální dochucení, volitelné)
Postup:
Nejprve si osmahni na másle na proužky nakrájenou cibuli. Jakmile ti zesklovatí, zalej ji zvoleným vývarem. My jsme použili vývar z domácích demi glace kostek, které rozpustíš v horké vodě a máš rázem poctivý vývar. Přidej na kostky nakrájené oloupané brambory, zasypej kmínem a vař, dokud nejsou brambory skoro měkké, cca 5 minut.