Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
18. července 2022 20:26
Čas čtení 1:05

Lubomír Volný čelí za výrok o ivermektinu obžalobě, soud ji vrátil k došetření

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lubomír Volný čelí za výrok o ivermektinu obžalobě, soud ji vrátil k došetření
Zdroj: Volný blok – Česká suverenita

Rozhodnutí není podle informací ČTK pravomocné.

Státní zastupitelství obžalovalo bývalého poslance Lubomíra Volného (Volný blok) za šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociálních sítích o léku ivermektin. Soud však obžalobu vrátil k došetření, uvedla dnes Česká televize. Podle informací ČTK není rozhodnutí pravomocné. Státní zástupce proti němu podal stížnost, o které bude rozhodovat pražský městský soud.

Výroky o ivermektinu nebo válce na Ukrajině

Ivermektin se obvykle používá jako antiparazitikum. Volný propagoval přípravek k léčbě covidu-19. Někdejší poslanec ve svém příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů. Během koronavirové krize Volný například na sociální sítě napsal:

„Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat. Jste-li jako lékař, lékařka, zdravotník součástí tohoto plánu, NEDĚLEJTE TO!!! Ať už Vám vyhrožují čímkoliv!!! Nejste sám, nejste sama!!!“

Volný se dostal do Sněmovny jako kandidát SPD, později hnutí opustil a vystupoval jako nezařazený poslanec. Policie požádala o jeho vydání ke stíhání loni v květnu. Sněmovna ale o žádosti do podzimních voleb nerozhodla, ačkoliv mandátový a imunitní výbor v červnu jeho vydání doporučil. Podle kuloárových informací se většina poslanců obávala toho, že by Volný využil situaci k dlouhým projevům. Poslanec tvrdil, že chce být vydán, aby, jak uvedl, „všechna pravdivá data o ivermektinu zazněla ve veřejném prostoru v průběhu mé obhajoby u soudu“. Volný poté místo v dolní komoře neobhájil, a přišel tak o imunitu.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Výroky o ivermektinu nejsou jediné, kvůli čemu se o Volného zajímala policie. V březnu letošního roku zkoumala jeho výroky o válce na Ukrajině. Volný na sociálních sítích schvaloval ruskou invazi a podpořil Putina. Zkoumání policie nakonec odložila, protože na nich nenašla nic trestného. 

Domů
Sdílet
Diskuse