Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. července 2022 v 8:00
Čas čtení 1:35

Česko má nejhustší železniční síť v EU, ale nejhorší silnice

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko má nejhustší železniční síť v EU, ale nejhorší silnice
Zdroj: Flickr/Michal Novak/volně k užití

Česká republika má ve srovnání s členskými státy EU dvanáctou nejlepší úroveň infrastruktury a digitalizace. Vyplývá to z 6. pilíře Indexu prosperity Česka. Analýza sledovala i míru digitalizace a internetového pokrytí.

Podle výsledků analýzy Index prosperity má Česko nejhustší železniční síť, na tisíc čtverečních kilometrů zde připadá více než 121 kilometrů železnic. Na druhé příčce se umístila Belgie s více než 118 kilometry, na třetím pak Německo s 107 kilometry. Situace je o něco horší v dostupnosti MHD. „Pokud jde o dostupnost veřejné dopravy, v dosahu 500 metrů od bydliště má k dispozici zastávku hromadné dopravy více než 90 % obyvatel měst, což nás řadí na 18. místo. Unijní průměr ale činí lehce přes 92 %,” uvedl Milan Mařík z analytického týmu projektu Evropa v datech.

V oblasti stavu silnic je Česko páté nejhorší. Jak ovšem upozorňuje analytický tým, tento indikátor nevychází přímo ze stavu vozovek, ale z toho, jak jej hodnotí samotní občané. Paradoxně se Česko současně umístilo na třetí příčce v podílu výdajů na dopravu (zde se započítaly vládní výdaje na všechny typy dopravy). Ročně na ni vynaloží necelá 4 % svého HDP. Podobně je na tom i Slovensko a Maďarsko.

Celkově se Česká republika umístila na 12. příčce z 27 členských zemí. O lepší umístění ji kromě špatných silnic připravila také oblast digitalizace, kde zaostáváme zejména v nízkém pokrytí vysokorychlostním internetem a nižší úrovni digitalizace státní správy.

Nízké pokrytí vysokorychlostním internetem a chabá úroveň digitalizace 

Vysokorychlostní připojení k internetu je dostupné na necelých 53 % území Česka, což odpovídá 22. místu v EU. Dostupnost je tristní zejména v nízko osídlených oblastech, kde pokrytí dosahuje pouhých 7 %. Hůře už jsou na tom jen v Řecku, kde takové oblasti nejsou pokryty vůbec. Naopak nejlépe si vede Malta, Nizozemsko či Lucembursko, kde se pokrytí blíží 100 %. Průměr EU je přitom 37 %.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Co se týče digitalizace české státní správy, její úroveň odpovídá 20. místu v EU. Česko v rámci indexu DESI, který tuto oblast analyzuje, získalo necelých 59 bodů, zatímco třeba první Estonsko přibližně 92 bodů. Navzdory výsledkům například aplikaci eGovernment využívá 68 % Čechů. Velkým krokem vpřed bylo také zavedení bankovní identity. 

Pokud jde obecně o digitalizaci v rámci financí a bankovnictví, pohybuje se Česko nad unijním průměrem. Nadprůměrně si vede také v dostupnosti platebních terminálů, v jejich přepočtu Česko předčí dokonce i Švédsko, Dánsko či Německo. Na 10 tisíc obyvatel u nás připadá necelých pět bankomatů, což odpovídá v rámci EU 22. pozici. Podle výzkumného týmu to ale může poukazovat na fakt, že se daří přesouvat bankovnictví do digitálního prostoru.

Na datové analýze se podílí projekt Evropa v datech a banka Česká spořitelna.

Domů
Sdílet
Diskuse