Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. července 2022 8:00
Čas čtení 1:35

Česko má nejhustší železniční síť v EU, ale nejhorší silnice

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko má nejhustší železniční síť v EU, ale nejhorší silnice
Zdroj: Flickr/Michal Novak/volně k užití

Česká republika má ve srovnání s členskými státy EU dvanáctou nejlepší úroveň infrastruktury a digitalizace. Vyplývá to z 6. pilíře Indexu prosperity Česka. Analýza sledovala i míru digitalizace a internetového pokrytí.

Podle výsledků analýzy Index prosperity má Česko nejhustší železniční síť, na tisíc čtverečních kilometrů zde připadá více než 121 kilometrů železnic. Na druhé příčce se umístila Belgie s více než 118 kilometry, na třetím pak Německo s 107 kilometry. Situace je o něco horší v dostupnosti MHD. „Pokud jde o dostupnost veřejné dopravy, v dosahu 500 metrů od bydliště má k dispozici zastávku hromadné dopravy více než 90 % obyvatel měst, což nás řadí na 18. místo. Unijní průměr ale činí lehce přes 92 %,” uvedl Milan Mařík z analytického týmu projektu Evropa v datech.

V oblasti stavu silnic je Česko páté nejhorší. Jak ovšem upozorňuje analytický tým, tento indikátor nevychází přímo ze stavu vozovek, ale z toho, jak jej hodnotí samotní občané. Paradoxně se Česko současně umístilo na třetí příčce v podílu výdajů na dopravu (zde se započítaly vládní výdaje na všechny typy dopravy). Ročně na ni vynaloží necelá 4 % svého HDP. Podobně je na tom i Slovensko a Maďarsko.

Celkově se Česká republika umístila na 12. příčce z 27 členských zemí. O lepší umístění ji kromě špatných silnic připravila také oblast digitalizace, kde zaostáváme zejména v nízkém pokrytí vysokorychlostním internetem a nižší úrovni digitalizace státní správy.

Nízké pokrytí vysokorychlostním internetem a chabá úroveň digitalizace 

Vysokorychlostní připojení k internetu je dostupné na necelých 53 % území Česka, což odpovídá 22. místu v EU. Dostupnost je tristní zejména v nízko osídlených oblastech, kde pokrytí dosahuje pouhých 7 %. Hůře už jsou na tom jen v Řecku, kde takové oblasti nejsou pokryty vůbec. Naopak nejlépe si vede Malta, Nizozemsko či Lucembursko, kde se pokrytí blíží 100 %. Průměr EU je přitom 37 %.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Co se týče digitalizace české státní správy, její úroveň odpovídá 20. místu v EU. Česko v rámci indexu DESI, který tuto oblast analyzuje, získalo necelých 59 bodů, zatímco třeba první Estonsko přibližně 92 bodů. Navzdory výsledkům například aplikaci eGovernment využívá 68 % Čechů. Velkým krokem vpřed bylo také zavedení bankovní identity. 

Pokud jde obecně o digitalizaci v rámci financí a bankovnictví, pohybuje se Česko nad unijním průměrem. Nadprůměrně si vede také v dostupnosti platebních terminálů, v jejich přepočtu Česko předčí dokonce i Švédsko, Dánsko či Německo. Na 10 tisíc obyvatel u nás připadá necelých pět bankomatů, což odpovídá v rámci EU 22. pozici. Podle výzkumného týmu to ale může poukazovat na fakt, že se daří přesouvat bankovnictví do digitálního prostoru.

Na datové analýze se podílí projekt Evropa v datech a banka Česká spořitelna.

Domů
Sdílet
Diskuse