Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
22. července 2022 v 19:48
Čas čtení 1:03

V Česku je zaznamenáno už šest případů infekcí tasemnicí, nakazit se můžeš i konzumací lesního ovoce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Česku je zaznamenáno už šest případů infekcí tasemnicí, nakazit se můžeš i konzumací lesního ovoce
Zdroj: Unsplash/Mario Mendez/volně k použití

V roce 2021 byl v Česku zaznamenán pouze jeden případ nákazy tasemnicí, avšak letos takových případů eviduje Státní zdravotní ústav již šest.

Zatímco loni se echinokokózou, tedy parazitním onemocněním způsobeným tasemnicemi, nakazil v Česku pouze jeden člověk, letos jich Státní zdravotní ústav eviduje již šest. Stejný počet nakažených byl naposledy zaznamenán v roce 2018. Podle infektologa Františka Stejskala se parazit může dostat do těla například při konzumaci lesního ovoce infikovaného liščími výkaly, informuje ČTK.

22. července 2022 v 15:43 Čas čtení 0:49 Vídeň uzavřela část města autům. Pokud se tento krok osvědčí, město vytvoří superblok Vídeň uzavřela část města autům. Pokud se tento krok osvědčí, město vytvoří superblok

Pokud vajíčko tasemnice pozřeš, larva se přes tenké střevo může dostat až do jater. V těle některých lidí se parazit daleko nedostane, neboť jej zlikviduje imunitní systém, avšak u některých přežije. „Příznaky, které se objeví, jsou velice nespecifické, může se objevit únava, nespecifické bolesti břicha, zvýšené teploty,“ uvedl Stejskal s tím, že příznaky se mohou projevit po pěti až 15 letech po infekci. Nemoc lze odhalit CT vyšetřením a odběrem specifických protilátek v krvi.

V Česku je od roku 2012 něco mezi 40 až 50 pacienty nakaženými echinokokózou, ale podle Jiřího Froňka z transplantační chirurgie v IKEMu je jich pravděpodobně více. Onemocnění prý nemusí být vždy odhaleno a někdy může být zaměněno za nezhoubné nádory jater.

Zvířat nakažených tasemnicí je mnohonásobně více. Jen loni byl parazit potvrzen u 645 uhynulých zvířat, přičemž nejčastěji se nákaza týkala lišek či jiných masožravých šelem. Výskyt echinokokózy je podle Anety Pierzynové ze Státní veterinární správy dlouhodobě prokazován ve všech krajích kromě Prahy. Vajíčkům se lépe daří ve vlhkém a chladnějším prostředí.

Onemocnění, které se léčí podáváním protiparazitických léků nebo operací, mohou přenášet i domácí zvířata. Proto je nutné je pravidelně odčervovat, a pokud často navštěvují les, měl bys dbát zvýšené opatrnosti. V takových případech důkladně dodržuj hygienu a po kontaktu se zvířetem si myj ruce teplou vodou. 

Domů
Sdílet
Diskuse