Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. července 2022 15:43
Čas čtení 0:49

Vídeň uzavřela část města autům. Pokud se tento krok osvědčí, město vytvoří superblok

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vídeň uzavřela část města autům. Pokud se tento krok osvědčí, město vytvoří superblok
Zdroj: Stadt Wien/volně k použití

Vídeň kráčí ve stopách Barcelony a jednu z ulic u školy uzavřela autům. Stala se z ní pěší zóna, a pokud se tento krok osvědčí, rakouská metropole jej rozšíří i do dalších ulic.

V Barceloně najdeš hned několik ulic, do kterých je automobilům vjezd zakázán. V jejích stopách nyní kráčí i Vídeň, která autům uzavřela první ulici. Ta se nachází v blízkosti školy a díky dočasnému mobiliáři se z ní stala pěší zóna. Pokud se tento krok městu osvědčí, mobiliář bude vyměněn za superblok a podobných uzavírek vznikne v rakouské metropoli víc, informuje CzechCrunch.

22. července 2022 8:38 Čas čtení 0:42 Slovenský redaktor monitoroval vlnu veder. Zkolaboval v přímém přenosu Slovenský redaktor monitoroval vlnu veder. Zkolaboval v přímém přenosu

Vídeň začala první místo, které bude autům zapovězené, připravovat již v červnu. Jedná se o ulici ve čtvrti Favoriten, v níž žijí zhruba tři tisíce obyvatel a v jejíž blízkosti se nachází škola. Z ulice je nyní díky dočasnému mobiliáři pěší zóna, a pokud se tento krok setká s úspěchem, ulic, do nichž bude autům vjezd zakázán, bude přibývat.

Ulice projde kompletní změnou. Postupně v ní budou vysázeny nové stromy, přibudou do ní stoly a židle a mobiliář bude časem vyměněn za superblok, který můžeš znát například z Barcelony. V ulici také najdeš informační tabuli, na níž se obyvatelé mohou dočíst, proč se město k tomuto kroku uchýlilo, a dozví se i to, k jakým dalším změnám dojde. 

Do uzavřené ulice budou samozřejmě i nadále moci vjet tamní obyvatelé, dopravní obsluha restaurací a obchodů či záchranka a hasiči. Pro běžné lidi, kteří místem jen projíždějí, však bude zapovězena.

Anketa:
Chtěl bys superblok i v centru Prahy?
Ano!
Ne, ať si každý jezdí, kam chce.
Ano!
67 %
Ne, ať si každý jezdí, kam chce.
33 %
Domů
Sdílet
Diskuse