Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
27. července 2022 18:20
Čas čtení 1:01

Lufthansa zrušila kvůli stávce přes 1000 letů. Zaměstnanci požadují vyšší platy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lufthansa zrušila kvůli stávce přes 1000 letů. Zaměstnanci požadují vyšší platy
Zdroj: Lufthansa/propagační materiál/volně k užití

Stávka zaměstnanců Lufthansy se dotkla více než 130 000 cestujících.

Více než 1000 letů německé letecké společnosti Lufthansa bylo ve středu zrušeno z důvodu plánované stávky zaměstnanců této společnosti. Zhruba 134 000 cestujících tak muselo změnit nebo úplně zrušit své plánované cesty. Informuje o tom agentura TASR.


Nejvíce zasažena byla letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově. Lety byly zrušeny také na letištích v Berlíně, Brémách, Düsseldorfu, Hamburku, Hannoveru, Stuttgartu a Kolíně nad Rýnem.


Letecká společnost doporučila cestujícím, aby necestovali na letiště, protože většina obslužných pultů bude bez personálu. Letištní terminály byly v časných ranních hodinách neobvykle prázdné. Lidé se však později seřadili u pokladen a snažili se za své zrušené lety najít náhradní linky.


Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem bylo ve středu zrušeno 725 z 1160 plánovaných letů, uvedl mluvčí letiště. Zasaženy byly i lety provozované jinými leteckými společnostmi pro nedostatek letištního personálu Lufthansy.


Lety provozované společnostmi skupiny Lufthansa jako Swiss International Air Lines, Austrian Airlines, Brussels Airlines či Air Dolomiti byly rovněž zrušeny. Kromě toho nemohla vzlétnout letadla společností Croatia Airlines, United Airlines, Air Canada a polských aerolinií LOT.


Letištní personál Lufthansy si chce stávkou vynutit větší zvýšení platů, než společnost nabídla při vyjednávání. Přibližně 20 000 zaměstnanců pozemního personálu Lufthansy zastupuje odborová organizace Ver.di, která žádá zvýšení platů o 9,5 procenta.


Pro nedostatek pozemního personálu čelí v současnosti pasažéři na letištích v celé Evropě různým problémům včetně rušení letů, dlouhého čekání na odbavení či ztráty zavazadel. V leteckém sektoru v Německu v současnosti chybí přes 7000 zaměstnanců, uvádí ekonomický institut IW.

Stávka by podle společnosti měla skončit ve čtvrtek v 6:00.

Domů
Sdílet
Diskuse