Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2022 13:06
Čas čtení 1:22

Británie brojí proti sexuálnímu násilí. Obtěžování na ulici by mohlo být považováno za trestný čin

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Británie brojí proti sexuálnímu násilí. Obtěžování na ulici by mohlo být považováno za trestný čin
Zdroj: Flickr/Number 10/volně k užití

Britská kandidátka na post premiérky Liz Truss slíbila, že bude obtěžování na ulici považováno za trestný čin.

Ministryně zahraničí Truss v kampani slíbila, že pokud bude zvolena premiérkou, její vláda zavede samostatný trestný čin, který bude kriminalizovat pouliční obtěžování a potlačí agresivní a misogynní chování, píše The Guardian„V posledních dvou letech byl náš národ šokován řadou vražd žen, z nichž mnohé se staly právě v Londýně. Je odpovědností všech politických představitelů, včetně nás ve Westminsteru a londýnského starosty, aby učinili více,“ uvedla.

Stella Creasy, labouristická poslankyně, která se pokusila změnit zákon, aby byla misogynie uznána v systému trestního soudnictví, uvedla, že se jedná o velký obrat ze strany Truss, vzhledem k tomu, že vláda hlasovala proti. „Uznání toho, jak misogynie pohání zločiny proti ženám, je něco, po čem jsme volali – a vláda hlasovala proti už nějakou dobu, takže tento obrat je vítaný,“ řekla.

Truss chce také zavést národní registr domácího násilí a zajistit, aby zahrnoval i nátlakové a manipulativní chování a finanční zneužívání. Registr má poskytnout lepší ochranu potenciálním obětem domácího násilí, neboť od odsouzených pachatelů vyžaduje, aby policii informovali o vztazích s novými partnery a jejich dětmi.

Focení žen bez souhlasu jako trestný čin

Rovněž dosluhující ministr financí v kabinetu Borise Johnsona Rishi Sunak se zavázal, že pokud se stane premiérem, bude trestným činem „downblousing“, tedy nenápadné fotografování ženských hrudníků bez souhlasu. Jak uvádí Sky News, v současné době jsou v Anglii a Walesu například upskirting nebo voyeurství trestné, ale na downblousing se stávající právní předpisy nevztahují.

Prohlásil, že úroveň sexuálního násilí na ženách a dívkách je národním stavem nouze, a dodal, že jako otec dvou malých děvčat: „Chci, aby mohly jít večer na procházku nebo v noci do obchodu beze strachu z ohrožení.“ Vláda by se podle něj měla zaměřit i na groomingové gangy.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Jeho plán také zahrnuje, aby osoby, které přežily znásilnění, získaly celoživotní přednostní přístup ke službám duševního zdraví, a ne jen v době bezprostředně po něm. Více lidí by také bylo podporováno, aby si v pozdějším věku mohli dodělat vzdělání, pokud se stali obětí sexuálního zneužívání v dětství.

Domů
Sdílet
Diskuse