Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Daniel Mikolášik TASR
1. srpna 2022 9:44
Čas čtení 0:49

Bývalý Putinův poradce, který kritizoval válku na Ukrajině, byl převezen do nemocnice se vzácnou poruchou imunity

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bývalý Putinův poradce, který kritizoval válku na Ukrajině, byl převezen do nemocnice se vzácnou poruchou imunity
Zdroj: TASR/AP, Wikimedia

Čubajs je nejvýše postaveným představitelem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, který se po 24. únoru, kdy začala válka na Ukrajině, rozhodl pro odchod z funkce.

Ruský reformátor Anatolij Čubajs, který se kvůli válce na Ukrajině vzdal postu poradce v Kremlu, byl hospitalizován v Evropě se vzácnou poruchou imunity napadající nervový systém.


Informaci přinesla ruská novinářka a politická aktivistka Xenija Sobčaková, která se odvolala na Čubajsovu manželku, režisérku Avdotji Smirnovou. Čubajsovi podle Sobčakové diagnostikovali Guillainův-Barrého syndrom. Jeho zdravotní stav je momentálně stabilizován.

Anatolij Čubajs
Zdroj: Wikimedia (Press Service)

Webová stránka WHO popisuje Guillainův-Barrého syndrom jako stav, při kterém lidský imunitní systém napadá vlastní periferní nervy včetně míšních kořenů. Syndrom může postihnout lidi v jakémkoli věku, ale nejčastěji se vyskytuje u dospělých a u mužů. Většina lidí se zcela uzdraví i v těch nejobtížnějších případech.


Ze statusu Sobčakové, zveřejněného v aplikaci Telegram, není jasné, kde v Evropě je 67letý Čubajs hospitalizován. Přestože Čubajs neuvedl důvod své demise, kterou podal v březnu, předpokládá se, že to bylo kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Krátce po demisi z Ruska odcestoval.

27. července 2022 11:50 Čas čtení 1:07 Na Ukrajině údajně zemřelo přes 40 tisíc ruských vojáků. Jejich rodiny se ale o smrti nedozví a bouří se Na Ukrajině údajně zemřelo přes 40 tisíc ruských vojáků. Jejich rodiny se ale o smrti nedozví a bouří se

Čubajs je nejvýše postaveným představitelem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, který se po 24. únoru, kdy začala válka na Ukrajině, rozhodl pro odchod z funkce. Naposledy působil jako Putinův emisař u mezinárodních organizací pro trvale udržitelný rozvoj.

V Rusku je Čubajs dobře znám, protože vysoké funkce zastával od začátku 90. let, kdy měl za vlády tehdejšího prezidenta Borise Jelcina na starost privatizaci.

vladimir putin
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse