Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. července 2022 11:50
Čas čtení 1:07

Na Ukrajině údajně zemřelo přes 40 tisíc ruských vojáků. Jejich rodiny se ale o smrti nedozví a bouří se

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na Ukrajině údajně zemřelo přes 40 tisíc ruských vojáků. Jejich rodiny se ale o smrti nedozví a bouří se
Zdroj: TASR

Ruské rodiny vyzývají ministerstvo obrany, aby jim sdělovalo více informací o padlých a pohřešovaných vojácích. Zemřelo jich údajně už 40 tisíc.

Na Ukrajině padlo podle prezidenta Volodymyra Zelenského již 40 tisíc ruských vojáků. Další jsou zranění nebo zajatí. Informuje o tom server Newsweek. Rusko o konfliktu a statistikách podle Ukrajiny mlčí a rodiny obětí se často ani nedozví, že jejich blízcí ve válce zemřeli. Více než sto ruských rodin se obrací na tamní ministerstvo obrany, aby zveřejnilo informace o mrtvých vojácích.

Prezident Zelenskyj tato čísla uvedl v úterý při svém projevu k národu. Kvůli válečné propagandě na obou stranách nelze ověřit, zda jsou čísla pravá. Zelenskyj navíc upozorňuje, že Rusko v rámci cenzury a propagandy neuvádí oběti na své straně, proti čemuž protestují i jejich blízcí.


„Žádáme, aby byli nalezeni naši blízcí, aby byli zařazeni na seznamy pohřešovaných válečných zajatců,“
napsalo přes sto rodinných příslušníků vojáků ruskému ministerstvu obrany. Na vedení země apelují, aby jim poskytlo informace o jejich blízkých a bránilo snahám o změnu statusu „pohřešovaných“ vojáků.

Vojenští představitelé mají rodinám říkat, že jsou vojáci naživu, přičemž ještě pár hodin zpět tvrdili, že zemřeli. 

26. července 2022 11:03 Čas čtení 1:23 Ukrajina zařadila bývalého slovenského premiéra Roberta Fica na blacklist. Šíří proruskou propagandu Ukrajina zařadila bývalého slovenského premiéra Roberta Fica na blacklist. Šíří proruskou propagandu

„Dne 3. dubna jsem dostala zprávu z Ukrajiny, že byl můj manžel zabit. Na základně jsem to řekla a odpověděli mi: ‚Ne, ne, ne, nebojte se. Už je stahují domů.‘ Další den mi ale ze základny volali a řekli mi, že můj manžel mrtvý je,“svěřila se Anna Danilova. Dalších svědectví je řada.

Rodiny vyzývají ministerstvo poté, co ukrajinské úřady uvádí, že Rusko odmítá těla svých vojáků vyzvednout. Pravděpodobně prý kvůli tomu, aby udrželo děsivé statistiky pod pokličkou. Naposledy Rusko statistiky zveřejnilo v březnu, kdy uvedlo, že zemřelo pouze 1 351 vojáků.

Domů
Sdílet
Diskuse