Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
26. července 2022 11:03
Čas čtení 1:23

Ukrajina zařadila bývalého slovenského premiéra Roberta Fica na blacklist. Šíří proruskou propagandu

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Předseda strany SMER-SD se ocitl ve společnosti světových extremistů, kteří najeli na vlnu ruské propagandy.

Ukrajina zařadila Roberta Fica na černý seznam se 74 dalšími známými lidmi v rámci celého světa, kteří podporují proruskou propagandu. Na zařazení slovenského expremiéra na blacklist upozornil portál Euractiv. Součástí seznamu je i nacionalistka Marie Le Pen z Francie, která po úspěchu v eurovolbách vzkázala Unii, že ji chce zničit. 

Předsedovi opoziční strany SMER-SD vyčítá ukrajinské Centrum boje proti dezinformacím, že naskočil na narativy v souladu s proruskou propagandou. 

Konkrétně tvrdí, že Fico otevřeně prohlašuje, že Ukrajina na rozdíl od Ruska neplní podmínky minských dohod. Upozornili také na jeho opakovaná prohlášení, podle kterých Rusko nemůže být zodpovědné za válku na Ukrajině. Ukrajinské úřady si také všimly, jak opoziční poslanec tvrdí, že Západ by měl zrušit sankce vůči Rusku. 

25. července 2022 11:58 Čas čtení 0:48 Moldavsko se obává invaze, před Ruskem prý není nikdo v bezpečí Moldavsko se obává invaze, před Ruskem prý není nikdo v bezpečí

Euractiv také upozorňuje, že kromě Fica je dalším na blacklistu z visegrádského regionu už jen polský novinář a politolog Tomasz Jankowski. 

Již krátce po vypuknutí války ji Robert Fico označil za „konflikt mezi USA a Ruskem“, který se Slovenska a Evropské unie „netýká“. Robert Fico za celou stranu SMER-SD tvrdí, že se Rusko od USA „dlouhodobě učí porušovat mezinárodní právo“ a „ohrožení vlastních národních zájmů řeší vojenskou silou“

SMER-SD dlouhodobě kritizuje jakoukoli pomoc Ukrajině nejen od Slovenska, ale také od Evropské unie. Odmítá také snahu vybudovat si nezávislost na plynu a ropě z Ruska. 

cpd.gov.ua
Zdroj: cpd.gov.ua

Roberta Fica za jeho kontroverzní výroky kritizoval v rozhovoru pro slovenský Refresher expert na Ukrajinu Alexander Duleba.

„Fico Ukrajinu nevidí a nevidí lidi platící životy za to, aby žili alespoň v takových poměrech jako my. Pokud to nevidí, co dělal jako předseda vlády? Dosud nerozumí, o čem konflikt vlastně je a kde jsou slovenské zájmy.“

25. července 2022 14:02 Čas čtení 1:07 Eurovize 2023 se na Ukrajině neuskuteční, hostit ji bude Velká Británie Eurovize 2023 se na Ukrajině neuskuteční, hostit ji bude Velká Británie

Duleba si zároveň myslí, že Robert Fico chce v tomto případě jen rozdělovat společnost. „Celá strategie Roberta Fica je polarizovat společnost a vrátit se k moci. Neuvažuje v kategoriích veřejného zájmu, ale politického zisku. Myslím si, že mu to je jedno, a když přijde další možnost polarizovat společnost, on po tom tématu půjde.“ 

Robert Fico je na Slovensku aktuálně v parlamentní opozici a čelí stíhání na svobodě za trestné činy zneužití pravomocí, založení a podpory zločinecké skupiny a za ohrožení daňového tajemství. 

Fico
Zdroj: TASR
Zpět
Sdílet
Diskuse