Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
25. července 2022 14:02
Čas čtení 1:07

Eurovize 2023 se na Ukrajině neuskuteční, hostit ji bude Velká Británie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Eurovize 2023 se na Ukrajině neuskuteční, hostit ji bude Velká Británie
Zdroj: Wireimage/Aldara Zarraoa

Bývá zvykem, že pěveckou soutěž Eurovizi hostí ta země, jejíž zástupce vyhrál předchozí ročník. V roce 2023 se proto populární soutěž měla konat na Ukrajině, v zemi čelící ruské invazi. Nakonec je však všechno jinak.

Pěveckou soutěž Eurovizi pravidelně hostí ta země, jejíž zástupce vyhrál předchozí ročník. V roce 2022 se vítězem stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, a další ročník populární pěvecké soutěže se tak měl konat na Ukrajině. Nyní je však všechno jinak. Evropská vysílací unie uvedla, že Eurovize 2023 se uskuteční ve Velké Británii, a to jménem Ukrajiny. 

15. května 2022 8:25 Čas čtení 0:48 Eurovize 2022: Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Dominika Hašková s We Are Domi obsadila 22. místo Eurovize 2022: Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Dominika Hašková s We Are Domi obsadila 22. místo

„Shodli jsme se na tom, že se příští ročník Eurovize z bezpečnostních důvodů bohužel nemůže konat na Ukrajině. Evropská vysílací unie proto hledala s vítěznou zemí možnosti, a nakonec našla řešení. Eurovize 2023 se bude konat jménem Ukrajiny ve Velké Británii a vysílatelem bude BBC,“ oznámila Evropská vysílací unie.

Vítězem soutěže se v roce 2022 stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Druhou příčku obsadil Sam Ryder z Velké Británie, kam se Eurovize přesune.


Přesný termín dalšího ročníku včetně konkrétního města, kde se pěvecká soutěž uskuteční, zatím nejsou známy. „Je nám velmi líto, že naši kolegové a přátelé na Ukrajině nemohou pořádat soutěž Eurovision Song Contest v roce 2023. BBC zajistí, aby divákům neušel odkaz na ukrajinskou kulturu a aby zároveň viděli rozmanitost britské hudby a kreativity. Nyní najdeme město, ve kterém se Eurovize bude konat,“řekl generální ředitel BBC Tim Davie.

„Soutěž Eurovision Song Contest 2023 nebude na Ukrajině, ale na podporu Ukrajiny. Jsme vděční našim partnerům z BBC, že nám projevili solidaritu. Jsem přesvědčen, že společně dokážeme této akci dodat ukrajinského ducha a opět sjednotíme celou Evropu. Budeme dbát na naše společné hodnoty, kterými jsou mír, podpora a oslava rozmanitosti a talentu,“ doplnil pak Mykola Černotycký, šéf správní rady ukrajinské Národní veřejnoprávní televizní a rozhlasové společnosti (UA:PBC).

Domů
Sdílet
Diskuse