Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 8:25
Čas čtení 0:48
Tereza Šnajdrová

Eurovize 2022: Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Dominika Hašková s We Are Domi obsadila 22. místo

Eurovize 2022: Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Dominika Hašková s We Are Domi obsadila 22. místo
Zdroj: TASR/AP
NEWS EUROVIZE
Uložit Uložené

V sobotu večer se v italském Turíně konalo finále pěvecké soutěže Eurovize. Vítězem se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Dominika Hašková se svojí norsko-českou kapelou We Are Domi obsadila 22. místo.

V italském Turíně se v sobotu večer uskutečnilo finále 66. ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize. První místo vybojovala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. Dominika Hašková, která jela na Eurovizi reprezentovat Česko s kapelou We Are Domi, skončila na 22. místě.

Doporučeno
Billie Eilish, Ariana Grande nebo Olivia Rodrigo. Toto jsou celebrity, které se postavily proti zákazu interrupce v USA Billie Eilish, Ariana Grande nebo Olivia Rodrigo. Toto jsou celebrity, které se postavily proti zákazu interrupce v USA 14. května 2022 12:23

Vítězem letošní Eurovize se stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra, kterou mnozí favorizovali, a to především v souvislosti se situací na Ukrajině. Její píseň Stefania byla věnována matkám, neboť emotivním způsobem popisuje silné pouto s dítětem. „Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,“ zpívá se ve skladbě, kterou si mnozí spojili s válkou.

„Prosím, pomozte Ukrajině, Mariupolu. Okamžitě pomozte Azovstalu,“ zakřičel rapper Oleg Psyuk v závěru vystoupení.

We Are Domi hašková eurovize
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Tradicí bývá, že země, která Eurovizi vyhraje, v příštím roce hostí její finále. Zda tomu tak bude i v případě Ukrajiny, zatím není jisté. „Naše odvaha dojímá svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude Ukrajina hostit Eurovizi! Uděláme vše pro to, aby hostitelským městem byl jednoho dne obnovený a mírumilovný Mariupol,“ napsal na Instagramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kapela We Are Domi v čele s Dominikou Haškovou, která na Eurovizi reprezentovala Česko, skončila až na 22. místě. Přesto se však jedná o třetí největší úspěch v historii české účasti na Eurovizi.

Domů
Sdílet
Diskuse