Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
2. srpna 2022 10:36
Čas čtení 1:24

Zuzana Čaputová promluvila k Romům romsky: Te e historija na avel pale kampel te achaľol, so hin ňenavisť

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zuzana Čaputová promluvila k Romům romsky: Te e historija na avel pale kampel te achaľol, so hin ňenavisť
Zdroj: Kancelář prezidentky Slovenské republiky

Aby se historie neopakovala, je třeba porozumět tomu, co znamená nenávist, ponižování a diskriminace pro konkrétní lidi a jejich rodiny, kteří ji zažívají, tvrdí slovenská prezidentka.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zveřejnila u příležitosti romského holocaustu video na Facebooku, ve kterém si důležitou událost historie připomíná. 

„O romském holocaustu, jehož památku obětí si dnes připomínáme, se říká, že je nepoznaný a málo zdokumentovaný. O to cennější je zachovat vzpomínky lidí, jejichž předkové zažili romský holocaust a podávají svědectví o nelidských činech,“ píše slovenská hlava státu. 

Prezidentka se setkala s paní Adelou Makovou z Badínu, která jí převyprávěla autentické příběhy týkající se její rodiny. 

„Měla jen rok, když gardisté ​​zabili jejího otce partyzána. Vyprávěla mi také, jak Romy na sklonku války ​​chytali gardisté na ulicích a popravovali v Kremničce. Jak po zavražděných zůstali sirotci. Jak Romové poznávali své blízké po válce při exhumaci v masových hrobech podle oblečení. I o tom, jak její otčím, který přežil dva koncentrační tábory, o těchto vzpomínkách před rodinou a dětmi nechtěl nikdy nemluvit,“ napsala prezidentka. 

Prezidentka důrazně připomíná, že je třeba porozumět tomu, co znamená nenávist, ponižování a diskriminace pro konkrétní lidi a jejich rodiny, kteří ji zažívají.

Celý status napsala také v romském jazyce. 

Památný den obětí romského holocaustu připomíná události z 2. na 3. srpna 1944, kdy bylo v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau zavražděno téměř 3 000 Romů. Odhaduje se, že během druhé světové války zahynulo až kolem půl milionu evropských Romů a Sintů. Celkový počet romských obětí holocaustu na Slovensku se odhaduje přibližně na 1 000.

Ivan Korčok: Připomínat si události romského holocaustu vede k poučení z historie

Ministr zahraničních věcí Ivan Korčok tvrdí, že tragédie romského holocaustu byla ve slovenské společnosti dlouho zapomenutá a ignorovaná, kvůli čemuž romské komunity ještě i v současnosti čelí předsudkům a diskriminaci.

V této souvislosti zdůraznil, že právě připomínání si tragických událostí je nezbytné k poučení se z historie.

„Při této příležitosti vzdávám úctu všem Romům, kteří zahynuli během druhé světové války, a také oceňuji jejich aktivní zapojení do protifašistického odboje, jakož i účast ve Slovenském národním povstání,“ uvedl šéf slovenské diplomacie.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

Připomněl, že tématem romského holocaustu se zabývá Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu. „Slovensko je jejím dlouholetým aktivním členem a aktivně přistupuje k mezinárodní spolupráci v oblasti vzdělávání, zachování památky a výzkumu genocidy Romů během holocaustu,“ dodal Korčok.

Domů
Sdílet
Diskuse