Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
4. srpna 2022 18:16
Čas čtení 0:53

Španělsko nařídilo nejnižší možnou teplotu klimatizace ve veřejném prostoru. Je to 27 stupňů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Španělsko nařídilo nejnižší možnou teplotu klimatizace ve veřejném prostoru. Je to 27 stupňů
Zdroj: Unsplash/Ashkan Forouzani

Klimatizace na veřejných místech nesmí mít méně než 27 stupňů Celsia. Dveře klimatizovaných budov musí být kvůli úspoře energie zavřené.

V době, kdy se Evropa potýká s extrémními teplotami a prudce rostoucími cenami energií, se Španělsko stalo další zemí, která svým občanům nařídila v rámci šetření ztlumit klimatizaci.


Vyhláška, která byla v úterý ráno zveřejněna, má vstoupit v platnost příští týden. Nařizuje, aby klimatizace na veřejných místech byla nastavena na 27 stupňů Celsia, ne méně, a aby dveře budov zůstaly kvůli úspoře energie zavřené. Informoval o tom server The Verge.

Mezi veřejná místa patří například kanceláře, obchody, bary, divadla, letiště a nádraží. Vyhláška se rozšiřuje také jako doporučení pro všechny španělské domácnosti. Pravidla zahrnují udržování vytápění v zimě na teplotě 19 stupňů Celsia nebo méně a budou platit nejméně do listopadu 2023.

28. července 2022 6:00 Čas čtení 4:09 Komentář: Hlavně buďte v lese opatrní, až si tam půjdete provětrat hlavu od myšlenek na klimatickou krizi Komentář: Hlavně buďte v lese opatrní, až si tam půjdete provětrat hlavu od myšlenek na klimatickou krizi

Španělský premiér Pedro Sánchez minulý týden prohlásil, že země nutně potřebuje šetřit energií, a dokonce vyzval pracovníky v kancelářích, aby si sundali kravaty a nemuseli tak kvůli teplému oblečení pouštět klimatizace více, než je nutné. „Požádal jsem ministry a šéfy veřejného i soukromého sektoru, aby nenosili kravaty, pokud to není nezbytné,“ řekl minulý týden na tiskové konferenci.

Potřebu omezit emise snížením spotřeby energie podtrhly ve Španělsku zatím dvě vlny letošních veder. „Změna klimatu zabíjí. Zabíjí lidi, jak jsme viděli; zabíjí také náš ekosystém, naši biologickou rozmanitost a také ničí věci, kterých si jako společnost ceníme – naše domy, naše podniky, náš dobytek,“ prohlásil Sánchez minulý měsíc po návštěvě oblastí zasažených požáry, jak informuje The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse