Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
7. srpna 2022 11:33
Čas čtení 1:00

Obrazem: Od ničivých povodní v České republice uplynulo 20 let. Připomeň si důležité momenty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Obrazem: Od ničivých povodní v České republice uplynulo 20 let. Připomeň si důležité momenty
Zdroj: Hlavní město Praha/volně k užití

Připomínáme jednu z největších katastrof moderních českých dějin.

Je tomu přesně 20 let, co Českou republiku zasáhla tisíciletá voda. Povodně zasáhly velkou část měst v České republice, včetně hlavního města Prahy. Vylily se koryta Vltavy, Berounky, Labe nebo třeba Dyje. Povodně z roku 2002 se řadí k největším přírodním katastrofám v Česku společně s vyplavením řek z roku 1997.

Povodně v roce 2002 zasáhly řadu míst Česka a patří k největším tuzemským přírodním pohromám. Konkrétně v Praze se jednalo o největší záplavy od roku 1845. Průtok Vltavy hlavním městem na začátku století byl oproti těmto záplavám ještě o 20 % větší.

Vše začalo 6. srpna, kdy se nad Českem objevila tlaková níže a silné deště v následujících dvou dnech naplnily koryta většiny řek. Když následně ustály a hladina se začala snižovat, zdálo se, že k ničivým povodním nedojde. Během 12. a 13. srpna ale začalo opět pršet a hladiny řek se vyplavily (některé řeky se vyplavily už při první vlně srážek).

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Během povodní v roce 2002 přišlo podle Ministerstva životního prostředí o život devatenáct lidí (některé zdroje uvádí sedmnáct obětí na životech), v pražské zoologické zahradě zemřelo 134 zvířat a nouzový stav vyhlásilo šest krajů Česka. V ulicích pomáhali hasiči, dobrovolní hasiči, ale i vojáci. Připomeň si s námi děsivé momenty jedné z největších přírodních pohrom v Česku.

Zatopená Praha v roce 2002.Ulice Ústí nad Labem vytopená vodou z Labe.Hasiči zasahují v ulicích Prahy při povodních roku 2002.Zatopené ulice Plzně roku 2002.
Zobrazit galerii
(20)
Domů
Sdílet
Diskuse