Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
14. srpna 2022 18:45
Čas čtení 0:55

Odborníci varují: Extrémně vysoké teploty způsobené klimatickou krizí zvyšují riziko rakoviny kůže

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Odborníci varují: Extrémně vysoké teploty způsobené klimatickou krizí zvyšují riziko rakoviny kůže
Zdroj: Unsplash/Tandem X Visuals/volně k užití

Lékaři upozorňují na rizika spjatá s vystavováním se slunečnímu záření.

Vysoké letní teploty způsobené klimatickou krizí podporují podle odborníků nárůst případů potenciálně smrtelných rakovin kůže, jako je melanom. Klimatologové varují, že vysoké teploty budou pravděpodobně stále častější. Spojené království, které bylo vždy považováno za chladnější země, minulý měsíc naměřilo historicky nejvyšší teplotu 40,2 °C. Informuje o tom The Guardian.

Lékaři stále více upozorňují na rizika spjatá s vystavováním se slunečnímu záření. „Jako klinická lékařka, která léčí pacienty s melanomem, se rozhodně obávám, že trvalý trend v teplejších létech povede k většímu počtu případů melanomu a většímu počtu úmrtí na melanom,“ řekla profesorka lékařské onkologie University of Sheffield, Sarah Danson.

14. srpna 2022 13:26 Čas čtení 0:38 Předpověď počasí: V Česku se znovu oteplí až na tropických 35 °C Předpověď počasí: V Česku se znovu oteplí až na tropických 35 °C
Maligní melanom kůže.
Maligní melanom kůže. Zdroj: Wikimedia/National Cancer Institute/volně k užití

Podle klinické vědkyně Julie Newton-Bishope melanom způsobují spáleniny od slunce. Kvůli extrémnímu počasí bude nyní přibývat jak spálenin, tak později také výskytů melanomu.

Generální ředitelka britského výzkumného zařízení Cancer Research UK, Michelle Mitchell, varovala, že spálení sluncem jen jednou za dva roky může ztrojnásobit riziko rakoviny kůže.

Jak se chránit před slunečním zářením a zabránit případným spáleninám

  • Bez krému s vyšším SPF faktorem nevycházej z domu, a to ani v zimním období. Krém opakovaně nanášej během dne. Doporučujeme faktor 50. 
  • Schovej se do stínu.
  • Nos pokrývky hlavy, pokrývky těla. Existuje také oblečení s SPF faktorem.
  • Omez pobyt na slunci mezi 11:00 až 15:00, kdy je sluneční záření nejintenzivnější.

Pokud máš obavy z nového nebo měnícího se mateřského znaménka, je lepší vyhledat praktického lékaře či kožního lékaře k posouzení. Včasná diagnóza je podle odborníků klíčová.

Domů
Sdílet
Diskuse