Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
15. srpna 2022 15:43
Čas čtení 1:34

8 českých vysokých škol se dostalo mezi tisícovku nejlepších univerzit světa

Kategorie:
News
Uložit Uložené
8 českých vysokých škol se dostalo mezi tisícovku nejlepších univerzit světa
Zdroj: Wikimedia Commons/Stanislav Dusík/volně k použití

Podle tzv. Šanghajského žebříčku, který je nejstarším mezinárodním žebříčkem vysokých škol na světě, se z českých škol nejlépe umístila Univerzita Karlova. V první pětistovce najdeme i Masarykovu univerzitu.

V České republice máme stále kvalitní vysoké školy. To potvrdil letošní tzv. Šanghajský žebříček (Academic Ranking of World Universities – ARWU), podle nějž se v první tisícovce všech světových vysokých škol umístilo osm českých univerzit. Nejlépe je na tom Univerzita Karlova, jež se umístila na 301.–400. místě. Do první pětistovky, konkrétně na dělené 401.–500. místo, se dostala ještě Masarykova univerzita z Brna.

9. června 2022 8:15 Čas čtení 1:30 České vysoké školy se v mezinárodním hodnocení propadly. Ta nejlepší skončila na 288. místě České vysoké školy se v mezinárodním hodnocení propadly. Ta nejlepší skončila na 288. místě

Šanghajský žebříček je, jak napovídá Univerzita Palackého, nejstarším mezinárodním žebříčkem vysokých škol na světě, jenž byl poprvé publikován v roce 2003. Nejdřív byl sestavován stejnojmennou univerzitou, nicméně o šest let později jej dostala na starost Shanghai Ranking Consultancy.

Prestiž jednotlivých institucí se měří především podle vědecké a výzkumné úrovně institucí, což je způsob hodnocení, který se liší od jiných žebříčků jako THE World University Rankings a QS World University Rankings. Konkrétních hodnotících ukazatelů je šest, patří mezi ně počet článků, jež univerzita publikovala v časopisech Nature a Science, a následných citačních ohlasů. Dále pak například počet nejcitovanějších vědců v databázi Highly Cited Researchers či počet držitelů Nobelovy ceny, který je s institucí spjat.

Osm českých vysokých škol

V letošním žebříčku se poprvé od roku 2016 odehrála změna na prvních třech místech. Nejlepší světovou univerzitou zůstala Harvardská univerzita ve Spojených státech, která si své prvenství drží od vzniku žebříčku. Poměrně neotřesitelně si drží druhé místo také Stanford, jenž je stříbrný konstantně od roku 2010. Na třetí místo se letos vrátil Massachusettský technologický institut (MIT), který bronzovou pozici naposledy obsadil v roce 2015.

První hodnocenou školou mimo Spojené státy je Univerzita Cambridge na 4. místě. Mluvíme-li o jiné než britské a americké univerzitě, najdeme ji až na 16. místě, kde se umístila Univerzita Paris-Saclay z Francie. Nejlépe hodnocenou univerzitou v Asii je na 24. místě Tokijská univerzita.

18. března 2024 16:30 Čas čtení 0:46 KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat?

Česko má, jak už bylo uvedeno, v žebříčku také některé zástupce. Prvním z nich je Univerzita Karlova, které patří dělené 301.–400. místo. Pro srovnání, tuto příčku obsadila také Káhirská univerzita, IISC nebo Washington State. Další v pořadí je brněnská Masarykova univerzita na 401.–500. místě. Meziročně se tak pražská univerzita posunula o řád níž, zatímco univerzita v Brně žebříčkem porostla. 

Třetí nejlépe hodnocenou univerzitou je Univerzita Palackého v Olomouci na 701.–800. místě. Do kategorie 801.–901. místa patří ČVUT a Česká zemědělská univerzita v Praze a do poslední kategorie 901.–1000. místa spadají hned tři univerzity – ostravská Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, brněnská VUT a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. 

Domů
Sdílet
Diskuse