Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 8:15
Čas čtení 1:30
Tereza Šnajdrová ČTK

České vysoké školy se v mezinárodním hodnocení propadly. Ta nejlepší skončila na 288. místě

České vysoké školy se v mezinárodním hodnocení propadly. Ta nejlepší skončila na 288. místě
Zdroj: Wikimedia Commons/Stanislav Dusík/volně k použití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Společnost Quacquarelli Symonds zveřejnila mezinárodní žebříček nejlepších vysokých škol světa. Česká republika si v něm pohoršila a naše nejlepší univerzita skončila na 288. místě.

České vysoké školy se v jednom z letošních žebříčků světových univerzit celkově propadly. Z 16 hodnocených vysokých škol si čtyři pohoršily, dvě si polepšily, devět zůstalo na stejné úrovni a jedna se v hodnocení objevila poprvé. Žebříček univerzit každoročně zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS).

Doporučeno
Mandela efekt: Falešné vzpomínky na události, které se staly jinak, máš možná i ty Mandela efekt: Falešné vzpomínky na události, které se staly jinak, máš možná i ty 8. června 2022 7:00

Nejvýše se z českých zástupců umístila Univerzita Karlova, která klesla o 22 míst na 288. místo. Druhou nejúspěšnější českou univerzitou je Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která se umístila na 358. místě. Jen pár příček za ní, konkrétně na 378. místě, pak skončilo České vysoké učení technické.

Univerzita Karlova se podle svého mluvčího Václava Hájka navzdory poklesu stále drží mezi dvěma procenty nejlépe hodnocených univerzit světa. Rozdíly v bodování jednotlivých škol na prvních 300 místech žebříčku jsou podle něj tak malé, že meziroční posuny o třeba 20 míst jsou běžnou záležitostí. „Je přitom třeba zdůraznit, že tyto posuny neznamenají zásadní meziroční rozdíly v kvalitě výuky či vědy,“ uvedl.

Dalšími českými školami, které se dostaly do první tisícovky, jsou brněnská Masarykova univerzita (551. až 560. místo), Univerzita Palackého v Olomouci (651. až 700. místo), Vysoké učení technické v Brně a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (shodně 701. až 750. místo). Do rozmezí 801. až 1000. místa se dostala Česká zemědělská univerzita v Praze, Mendelova univerzita v Brně, Technická univerzita v Liberci a Univerzita Hradec Králové.

„Česká republika má jeden z nejnižších podílů občanů s vysokoškolským vzděláním v Evropě. Prioritou jejích vysokých škol by mělo být zvrátit tento stav zvýšením dostupnosti, neboť vyšší míra vzdělání obyvatelstva nevyhnutelně pozitivně koreluje s rozvojem a stabilitou země v budoucnosti,“ komentoval hodnocení Ben Sowter ze společnosti QS.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Co se týče prvních míst světového žebříčku, Massachusettský technologický institut obhájil pozici světové jedničky již jedenáctý rok po sobě. Na druhé místo postoupila Cambridgeská univerzita, na třetí pozici zůstává Stanfordova univerzita. Tyto prestižní školy mají rozpočty v řádech miliard dolarů.

Čína se nyní může pochlubit dvěma univerzitami mezi patnácti nejlepšími na světě, a to díky Pekingské univerzitě (12. místo) a Univerzitě Čching-chua (14. místo), které dosáhly nejvyššího umístění od vzniku tabulky. Nejvýkonnější asijskou univerzitou je Singapurská národní univerzita. Vedoucí univerzitou kontinentální Evropy je nadále švýcarská technická univerzita ETH v Curychu (9. místo), univerzita v argentinské metropoli Buenos Aires (UBA) je i letos přední univerzitou Latinské Ameriky.

Domů
Sdílet
Diskuse