Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. srpna 2022 9:55
Čas čtení 0:55

Ve Švýcarsku vynalezli krmivo, díky kterému krávy tolik neohřívají planetu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ve Švýcarsku vynalezli krmivo, díky kterému krávy tolik neohřívají planetu
Zdroj: Pexels/Pixabay/volně k použití

Krávy produkují obrovské množství metanu, který je škodlivý pro klima a přispívá ke globálnímu oteplování. Vědci proto přišli s nápadem, jak produkci metanu snížit.

Krávy vyprodukují obrovské množství metanu, který je škodlivý pro klima a přispívá ke globálnímu oteplování. Výzkumníci a výrobci krmiv se shodují, že tomu může být i jinak, a to díky speciální přídavné směsi do krmiv, která bude produkci metanu snižovat, informují SRF a Head Topics.

13. srpna 2022 11:00 Čas čtení 4:51 Test bezlaktózových mlék: Víme, které z mlék v supermarketech se vyplatí koupit Test bezlaktózových mlék: Víme, které z mlék v supermarketech se vyplatí koupit

Britsko-švýcarská společnost Mootral vyvinula přísadu do krmiva, která krávám pomáhá lépe trávit, a hospodářská zvířata tak produkují méně metanu. „Krávy to mají rády. U těch holštýnských se metan snižuje o více než 20 %, u krav plemene jersey jsme dosáhli dokonce 38% snížení metanu,“ řekl šéf společnosti Thomas Hafner.

Blokátor, díky kterému krávy vyprodukují méně metanu, se získává z česneku a kůry citrusových plodů. Jedná se tak o přírodní přísadu, která snižuje množství mikrobů v bachoru krav a má pozitivní vliv na fermentaci (kvašení) krmiva. 

„Jde o přežití výroby mléka,“ doplnil Hafner s tím, že na zemědělce je vyvíjen kvůli chovu krav stále větší tlak. Vlády totiž chtějí, aby hospodařili šetrněji ke klimatu, což by s novou přísadou do krmiva mohlo být možné. 

„Pokud nevyřešíme klimatický problém našich krav, brzy nebudeme schopni produkovat další mléko, protože spotřebitelé odejdou. Musíme to vyřešit, aby mlékárenský průmysl přežil,“ míní mladý farmář Edward Towers, který přírodní extrakt podává 400 dojnicím. Krmná přísada tak jeho hospodaření ročně vyjde na 22 000 franků (561 000 korun), ale podle farmáře je to investice, která se vyplatí. „Naše mléko má díky tomu mnohem lepší klimatickou bilanci,“ dodal.

Anketa:
Je pro tebe při výběru jídla důležitá i jeho ekologická stopa?
Rozhodně ano.
Jak kdy.
Začínám o tom uvažovat.
Vůbec ne.
Rozhodně ano.
27 %
Jak kdy.
13 %
Začínám o tom uvažovat.
20 %
Vůbec ne.
40 %
Domů
Sdílet
Diskuse