Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. srpna 2022 11:00
Čas čtení 4:51
Vojtěch Vanda

Test bezlaktózových mlék: Víme, které z mlék v supermarketech se vyplatí koupit

Test bezlaktózových mlék: Víme, které z mlék v supermarketech se vyplatí koupit
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
GASTRO TEST POTRAVIN ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Nemusíš mít laktózovou intoleranci, abys vyzkoušel*a bezlaktózové mléko. S nejlepší krabicí pro tebe ti pomůže náš test.

Laktózová intolerance je nepříjemný problém. Nejistota při konzumaci mléčných výrobků ve spojení s bolestí břicha jsou ideální kombinací k úvahám, že už si radši žádné nedáš. Mléko a mléčné výrobky tělo potřebuje, a navíc je těžké si některé pochoutky odepřít. O způsobech, jak zažívacím problémům můžeš předejít, jsme psali v tomto článku.

Jednou z možností, která tě zbaví křečí, je konzumace bezlaktózových výrobků. Jak uvádí Hedvika Bártová v diplomové práci Mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy a jejich vyhodnocení, mléko je produktem s největším obsahem laktózy. Milovníci mléka však nemusí smutnit. Existuje několik volně dostupných variant bezlaktózových mlék, jež snadno seženeš v supermarketu.

Pokud tě testy potravin zajímají, koukni také na naše poslední články, v nichž jsme vybírali nejlepší grilovací klobásky a také hořčice.

Bezlaktózové výrobky

Možná tě zajímá, jak se bezlaktózové mléko a výrobky vyrábí. Kateřina Otavová v článku pro web Vitalia.cz potvrzuje, že se bezlaktózové mléčné výrobky opravdu vyrábí z klasického kravského kozího či ovčího mléka. Důležité je ale poznamenat, že se do nich přidává laktáza, která laktózu rozštěpí. Reakce dá vzniknout glukóze a galaktóze, jednodušším cukrům, jež člověk dokáže přímo strávit.

Anketa:
Musíš kvůli laktózové intoleranci nakupovat bezlaktózové výrobky?
Bohužel ano.
Naštěstí ne.
Bohužel ano.
80 %
227 Hlasů
Naštěstí ne.
20 %
56 Hlasů

Toto rozštěpení je také důvodem, proč bezlaktózové potraviny chutnají více sladce než normální mléčné produkty. Při první konzumaci ti tak může chvíli trvat, než si na chuť zvykneš. Bezlaktózové výrobky si ale nespleteš. Jak píše Bártová, od roku 2003 je povinné označovat mléko a laktózu jako alergeny na všech potravinách. Každý z těchto výrobků musí splňovat normy, které jsou dány legislativou. Pro označení výrobku „se sníženým obsahem laktózy“ je přípustné množství 1 g laktózy na 100 g (případně 100 ml), a to ve formě určené k přímé konzumaci.

V případě, že potravina nese označení „bezlaktózový“, obsah laktózy musí být maximálně 0,01 g (10 mg) na 100 g či 100 ml a znovu ve stavu určeném pro přímou spotřebu.

Test

V posledních deseti letech se četnost bezlaktózových výrobků v obyčejných supermarketech několikanásobně zvýšila. Proto jsme se rozhodli trochu pomoci a otestovat, která bezlaktózová mléka jsou z těch nejobyčejnějších ta nejvýhodnější. Zajímalo nás, jestli u nich najdeme nějaký rozdíl, kolik dnes tato mléka stojí, jestli se dají koupit opravdu ve všech obvyklých obchodech a v jakém množství.

Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl některý z našich testů, víš, že nejsme žádní food nerdi a testujeme čistě podle svého nejlepšího svědomí, které spojujeme s fakty. Měj na paměti, že nemáme doma chemickou laboratoř, nejsme odborníci na potraviny, a proto je náš názor tvořen hlavně chuťově a prakticky. 

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců, kterými jsou v Česku Billa, Lidl, Tesco, Kaufland a Albert. Nakoupili jsme dostupná bezlaktózová mléka, a pokud to bylo možné, vynechali jsme mléka „se sníženým obsahem laktózy“, která jsou obvykle pro člověka s intolerancí stále riziková. Dohromady jsme otestovali 6 krabic.

V našem případě jsme brali polotučná mléka, všechna mají 1,5 % tuku. Porovnávali jsme balení, cenu, obsah laktózy i chuť. Na závěr jsme je seřadili na škále od 1 (zahoď) do 5 (kupuj) podle toho, jak bychom ti je doporučili. 

Nature's Promise Free From bez laktózy

bezlaktózové mléko
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Obchod: Albert
Cena: 25,90 Kč
Výrobce: Mlékárna Pragolaktos, Praha, Česká republika
Obsah laktózy: <0,01 g ve 100 ml


Člověk, jenž není zvyklý na bezlaktózová mléka, si hned všimne přílišné sladkosti. To je rys, jak už jsme psali výše, který mají všechna bezlaktózová mléka. Uvnitř je totiž enzym laktázy, jenž rozloží mléčný cukr na dva cukry – galaktózu a glukózu.

Toto mléko bylo sice sladké, i přesto ale neztratilo klasickou chuť kravského mléka. Podobně „přesnou“ chuť nemělo žádné další testované mléko. Kromě toho má i nejnižší možný obsah laktózy u prodávaných mlék. Pěkné je i balení, krabice je širší a má uzavíratelné víčko, otvor umožňuje pohodové nalévání.

Spotřeba mléka je standardní, je třeba jej vypít do 2 dnů. Jediným minusem je cena, která je ale opodstatněná a z testovaných krabic není nejvyšší.

Hodnocení: 5/5


Tesco Free From bez laktózy

bezlaktózové mléko
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Obchod: Tesco
Cena: 23,90 Kč
Výrobce: – (vyrobeno v České republice)
Obsah laktózy: <0,01 g ve 100 ml

Mléko bylo dost sladké, jeho chuť však nebyla tak dobrá jako u první testované krabice. Spíše připomíná chuť mléka z prášku. Je méně chutnější, jeho konzistence je řidší a ve srovnání s prvním je i tekutina méně hustá. Spotřeba je do 2 dnů.

Co se týče krabice, její otvírání bylo taktéž bez problému. Plusem je také certifikát FSC, což znamená, že mléko pochází z šetrného hospodářství. Bohužel se ale jedná o jedno z těch chuťově horších.

Hodnocení: 2,5/5


Mléko Free Lactose Free

bezlaktózové mléko
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Obchod: Billa
Cena: 24,90 Kč
Výrobce: –
Obsah laktózy: maximálně 0,01 g na 100 ml

Zde jsme narazili na krabici, která opravdu neměla dobré otvírání. Kvůli zátce se člověk může potřísnit ani nemrkne. A co se chuti týče, zařadili bychom ji na půl cesty mezi předchozí dvě. Trochu zvláštním způsobem připomíná ovesné mléko a je méně sladké, což ale v tomto případě není zrovna dobrý atribut. Výhodou je, že má spotřebu do 3 dnů.

Hodnocení: 3,5/5


TIP: V obchodech nejsou pouze trvanlivá mléka polotučná, ale i plnotučná. Alternativou mohou být i mléka čerstvá, ta se ale rychle kazí a musí být v chladu.

Pokud ti laktóza nevadí, ale chceš mít akorát lehčí alternativu, existuje i mléko skoro bezlaktózové –⁠ čerstvé mléko Lehké ráno od mlékárny Kunín. Obsahuje maximální množství laktózy v poměru 1 g na 100 ml.

Je mnohem méně sladké a chuťově opravdu velice podobné normálnímu mléku. Každopádně bychom řekli, že mléko Nature's Promise se mu přece jen poměrně vyrovná.

K-free Lactose Frei

bezlaktózové mléko
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Obchod: Kaufland
Cena: 22,90 Kč
Výrobce: Neuburger Milchwerke, Neuburg, Německo
Obsah laktózy: <0,1 g na 100 ml

Tady si člověk musí dát pozor. Existují totiž různé druhy bezlaktózových mlék. Toto mléko německé výroby se sice tváří jako ta ostatní, která se u nás prodávají, nicméně obsah laktózy má o řád vyšší než ostatní. Když si nedáš pozor, může se stát, že i toto „bezlaktózové“ mléko ti může udělat zle.

Také jsme se poprvé setkali s vysokou krabicí, u níž jsme nenašli nějakou závažnější chybu. Chutí připomínalo trošku sójové mléko, přesto bylo stále sladké. Spotřebovat se musí stejně jako mléko z Billy do tří dnů.

Hodnocení: 1,5/5


Pragolaktos trvanlivé mléko polotučné bez laktózy

bezlaktózové mléko
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Obchod: Tesco, Lidl, (Penny)
Cena: 24,90 Kč
Výrobce: –
Obsah laktózy: <0,01 g na 100 ml

Pragolaktos je česká značka, která vyrábí nejen mléko Nature's Promise, ale také vlastní mléko. Je poměrně častým artiklem v českých obchodech a lze jej najít ve vícero řetězcích.

Nám se tato varianta jeví méně sladká než ostatní. Chuť je takovým „sivým středem“, ale přece jen o trochu lepší než u většiny testovaných mlék. Spotřebu má pouze 2 dny, honosí se však značkou FSC.

Hodnocení: 4/5


Meggle Lacto Lactose Free

bezlaktózové mléko
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Obchod: Tesco (je i ve většině ostatních řetězců)
Cena: 44,90 Kč (pořizovací cena ve slevě 29,90 Kč)
Výrobce: Rajo s.r.o., Bratislava, Slovensko
Obsah laktózy: maximálně 0,01 g na 100 ml

Meggle je vlajková loď bezlaktózových mlék. Prodává se opravdu všude, cena je ale opravdu vysoká. Přišli jsme na to, že jeho chuť také není úplně nejlepší – chutná tak trochu jako sójové mléko. Musíme ale ocenit balení, které vysvětluje jeho původ, má detailně popsané nutriční hodnoty a vypadá docela dobře. 

Hodnocení: 3/5


Výsledek:

I přes vyšší cenu u nás nakonec nejvíc zabodovalo mléko Nature's Promise, na druhé místo jsme zařadili mléko od značky Pragolaktos a na třetí místo se dostala krabice, co se ceny a výkonu týče, nejvýhodnější – mléko Free Lactose Free z Billy. Jakou máš s mléky zkušenosti ty? Dej nám určitě vědět do komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse