Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 7:00
Čas čtení 8:31
Vojtěch Vanda

Toto je laktózová intolerance. Máme tipy, jak poznat nemoc, která z bolesti břicha z jogurtu může přerůst v celiakii

Toto je laktózová intolerance. Máme tipy, jak poznat nemoc, která z bolesti břicha z jogurtu může přerůst v celiakii
Zdroj: Pexels
ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Někdy si člověk dá mléko a neudělá mu úplně dobře. Veronika však vysledovala, že její vztah k mléčným výrobkům bude ovlivněn trochu víc. Zjistila, že má laktózovou intoleranci.

Když má Veronika ráno hlad, nechce snídat nic těžkého nebo něco, co se připravuje moc dlouho. Ještě donedávna jí stačil obyčejný jogurt, do kterého si nasypala vločky, a k tomu si vzala kousek ovoce. Snídani mohla mít za sebou do 15 minut včetně přípravy, takže ušetřila spoustu času. Bohužel to už neplatí. Nejen jogurt, ale i většina mléčných výrobků se staly jejími úhlavními nepřáteli.

Zhoršila se jí totiž laktózová intolerance. Nemoc, kterou možná máš i ty, ale vlastně o ní ani nevíš. Jedná se o poměrně rozšířenou komplikaci, na niž sice v poslední době berou zřetel i restaurace a další gastropodniky, i tak ale dokáže způsobit poměrně nepříjemné potíže, které mohou skončit opravdu zle. Z toho důvodu je lepší naučit se bezlaktózově nejen žít, ale i vařit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Foodblog Drobek v kuchyni (@drobek.v.kuchyni)

Proto jsme se rozhodli, že ti každodenní potíže s intolerancí na laktózu popíšeme, a možná ti tím pomůžeme najít odpověď na některé neduhy, které sis dosud nedokázal/a vysvětlit.

Doporučeno
10 tipů, jak se lépe učit (podložených výzkumy!) 10 tipů, jak se lépe učit (podložených výzkumy!) 19. listopadu 2021 11:30

Veronika žije v Brně, takže má štěstí – když chce, tak podniků, které mají vícero mléčných alternativ, najde spoustu. (Test rostlinných náhražek mléka jsme dělali zde.) V menších městech či na vesnicích to tak ale stále není. Zde mluvíme však o pouhé špičce ledovce, problémy začínají prakticky už doma. 

„Začalo to, když jsem nastoupila na vysokou. Bylo mi 19. Po mléku mě zničehonic bolelo břicho a měla jsem různé zažívací problémy,“ vypráví. „Tehdy jsem ale o laktózové intoleranci nic moc nevěděla, protože se o tom nemluvilo tak jako dneska. Věděla jsem ale, že se v obchodech prodává bezlaktózové mléko. Tak jsem jej zkusila a bylo mi líp,“ uvádí.

To už je ale více než 7 let. „Bezlaktózové výrobky nebyly tehdy zdaleka tak rozšířené. Věděla jsem jen o jednom druhu mléka, které stálo 40 korun. Tehdy to pro mě jako pro studenta byl docela problém. Kupovat dvakrát dražší mléko z ničeho,“ vzpomíná na začátky s nemocí. Tehdy se ale cítila špatně jen po čerstvém mléku a postupem času se to zhoršovalo.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114562 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se laktózová intolerance projevuje.
  • Jak její projevy zmírňovat.
  •  Která bezlaktózová mléka jsou nejlepší.
Domů
Sdílet
Diskuse