Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2020 16:12
Čas čtení 12:40
Vojtěch Vanda

Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka

REFRESHER ČESKO
Uložit Uložené

Ani popíjení rostlinných nápojů není procházka růžovým sadem. My jsme to ale pro tebe udělali! Prohlédni si gastrotest, který nás zase jednou otestoval.

Mléko do kafe pouze živočišného původu? To už dávno neplatí. Ať už zavítáš do kavárny nebo ke stánku na ulici, mnohem častěji se setkáš s nápoji, které donedávna ještě samozřejmostí nebyly. S ohledem na čím dál více probíranou laktózovou intoleranci nebo třeba stravování potravinami čistě rostlinného původu, do kafe si nyní můžeš objednat právě rostlinná „mléka“.

Což je ale samozřejmě špatné označení. Správně by se takovýmto nápojům mělo říkat rostlinné drinky nebo rostlinné nápoje. A přestože je smutným faktem, že ve stravovacích zařízeních ještě stále nejsou v klasických nabídkách, lidstvo, jak uvádí dTest, o podobných nápojích ví už celá staletí. Na sójových drincích si pochutnávali už ve starověké Číně, rýžové se zařadily do jídelníčku na začátku 20. století.

Doporučeno
Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence 31. května 2020 16:51

Dnes jsou náhražky mléka v obchodech i v Čechách vidět. Na trhu je spousta druhů nápojů různých kombinací a variant. Najdeme drinky jednosložkové, kombinované, tekuté, v prášku, zahuštěné, čisté, ale také dokonce s éčky. Proto jsme se je rozhodli, možná trochu netradičně, otestovat.

Vyrazili jsme totiž do obchodů, kam by obvyklý konzument rostlinných drinků pro krabici nešel. Mysleli jsme totiž hlavně na ty, kteří by chtěli s podobnými nápoji začít. Počítali jsme s tím, že by se mohla takovým odvážlivcům zatočit hlava ze sortimentu v drogerii nebo v obchůdku se zdravou výživou, přestože by jim s tím ochotné prodavačky určitě rády pomohly. Zavítali jsme proto do známých řetězců, kam chodíš nejčastěji nakupovat, a zjišťovali jejich nabídku.

Doporučeno
Srovnali jsme nejlepší nealkoholické Cool drinky. Který chutná nejlépe a nejvíce osvěží? Srovnali jsme nejlepší nealkoholické Cool drinky. Který chutná nejlépe a nejvíce osvěží? 14. června 2020 15:22
Jak jsme vybírali a hodnotili

Navštívili jsme pět velkých nákupních řetězců, které by se měly nacházet v každém větším městě v Čechách: Billa, Kaufland, Lidl, Albert a Tesco. Odtud jsme vybrali vždy jednu unikátní krabici, popřípadě lahev, s ready-to-drink nápojem. Celkem se nám povedlo posbírat 19 unikátních balení, což svědčí o tom, že rozmach rostlinných drinků není žádnou fámou.

V každém supermarketu jsme vzali zástupce sójového, ovesného a mandlového drinku. Tyto tři druhy rostlinných nápojů jsou podle našeho průzkumu nejčastějšími substituenty mléka v kavárnách, proto se jeví k otestování nejvhodněji. 

A hodnotící hledisko? Tím byla jednoduše chuť. Nejsme odborníci, tudíž nemáme prostor na to, abychom mohli testovat jednotlivé škodlivé složky v laboratoři. Navíc se domníváme, že pro „začátečníka“ se jedná o rozhodující faktor.

V každé ze tří skupin jsme jednotlivé zástupce seřadili sestupně (1. místo je nejlepší), aby bylo jasno, které z nich nám nejvíce chutnalo. Samozřejmě to ale neznamená, že jsme v konečném hodnocení nevzali v potaz složení nebo různé certifikáty. Tak pojďme na to.

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Doporučeno
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí 25. prosince 2019 16:00

Sójové drinky

Alpro Soya

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 49,90 Kč (obvyklá cena 59,90 Kč)
Obchodní řetězec: Billa
Výrobce: Alpro, Belgie
Bio kvalita: Není uvedeno
Přidaný cukr: Ano

Na tuto značku rostlinných nápojů jsi už určitě někde narazil. Pokud se s někým bavíš o jiných než živočišných alternativách k mléku, pravděpodobně bude znát značku Alpro. Produkty této belgické firmy mají prakticky v každém řetězci, my jsme jej pořídili v Bille.

Jak je známo, za značku se platí, proto neočekávej, že to bude úplně nejlevnější záležitost. Nám se podařilo narazit na sójový nápoj od Alpra ve slevě za 49,90, obvyklá cena se však pohybuje o deset korun výš. Nenech se však zastavit cenou, protože chuť můžeme v této testovací skupině označit jako prémiovou.

Barva obsahu krabice je nahnědlá. Po přičichnutí ke sklenici, do které byl obsah přelit, nebyla cítit taková, pro někoho možná ne zrovna nejoblíbenější, sójová vůně. Nápoj byl poměrně hustý, neobsahoval mnoho cukru, a tak nebyl ani přehnaně sladký. Drinku chybí také lepek. Čeho však měl nápoj přehršel, byly vitamíny, obsahoval B12, B2 a D2. 

Pokud se potenciální konzument poprvé setká s touto značkou, neujdou jeho pozornosti různé certifikáty. Samozřejmostí je označení Vegan, nápoj tudíž je, z logiky věci, vhodný i pro vegany. Má také certifikát non-GMO, takže si můžeš být při konzumaci jist, že sója není geneticky modifikována.

Posledním viditelným označením bylo Rainforest Free Soya, což znamená, že sója v nápoji nebyla pěstována v pralese. V lednici vydrží 5 dnů, což je v porovnání s ostatními dost. Dobrý začátek. 


Alnatura Soja drink

Test rostlinných „mlék“: Chutné rostlinné nápoje nakoupíš i v supermarketu před domem. Na některé si ale dej pozor
Zdroj: Vojtech Vanda/REFRESHER
Pořizovací cena: 39,90 Kč
Obchodní řetězec: Billa
Výrobce: Alnatura, Německo
Bio kvalita: Ano
Přidaný cukr: Ne

Druhým testovaným „mlékem“ z Billy byla řetězcová krabice značky Alnatura. Když se po něm budeš shánět, hledej koutek s potravinami pro celiaky, diabetiky a dietáře. Obvykle je ve spodním regálu. 

Ze složení jsme vyčetli, že má poměrně „čistší“ složení než předchozí Alpro, postrádá ale přidané vitamíny. Znovu se jednalo o bezlepkový drink, kterému ale scházely všechny další certifikáty, jimiž se honosí jeho předchůdce. Kromě toho se také podstatně lišili cenou.

Obsah krabice je více hnědý, konzistencí se opravdu hodně přibližuje mléku. Po napití se ale nevyhneme sójovému ocásku, na nějž navazuje až ořechová hořkost. Také vůně tohoto nápoje je silně sójová, jak se asi od sójového drinku dá očekávat. Avšak ti, kteří si však v sóji úplně nelibují, by si asi měli vybrat něco jiného. Každopádně v lednici ti vydrží až 4 dny.


Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 88557 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse