Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. února 2020 11:46
Čas čtení 4:08
Daniel Mikolášik

Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby?

Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby?
Zdroj: REFRESHER
GASTRO
Uložit Uložené

Jednu z nich označily prestižní britské noviny The Guardian za nejlepší kolu na světě, některé se zase prodávají za 6 korun.

Pravděpodobně není člověka, který by za svůj život alespoň jednou neochutnal nějaký druh koly. Historie tohoto nápoje sahá až do roku 1886, kdy ho jako první vyrobil lékárník John Pemberton. Málokdo ale ví, že limonáda byla inspirována původně alkoholickým nápojem označovaným jako Coca Wine, který začal vyrábět Angelo Marian v roce 1863.

Kdysi se prodávala v lékárnách jako lék na mnohé zdravotní problémy, ale dnes je součástí života řady lidí, prodává se v supermarketech, v rychlých občerstveních a je jedním z představitelů tzv. junk foodu.

Doporučeno
„Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat? „Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat? 16. října 2019 16:19

My jsme se rozhodli ochutnat dostupné colové nápoje a otestovat 11 značek a výrobců nabízejících tento nápoj v našich končinách. Chtěli jsme se přesvědčit, zda stojí za ochutnání, a která kola je nejlepší

V článku je prezentován subjektivní názor dvou testujících, objektivizovaný společnými charakteristikami vybraných nápojů, jakož i zohledněním jejich srovnatelných vlastností. Při výběru jsme se snažili vsadit na klasické koly bez jakýchkoliv příchutí. Ceny jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na konkrétním prodejci.


Stockwell & Co.

Objem: 2 l
Cena: 5.5O,- Kč
Hodnotenie: 2/10

Podle všeho má jít o kolovou limonádu s nejnižším množstvím kofeinu. Také jde o jednu ze tří nejlevnějších z dnešního testu. Stockwell & Co. se kromě koly prodává i jako pomerančový, citronový, či tonicový nápoj. Barvu zabezpečuje amoniakální sulfitový karamel.

Co se týče sladidel, dominují zde aspartam, cyklamáty a sacharóza, tedy umělá sladidla. Chuťově nebyla ničím zajímavá. Měla pronikavou sladkou a vodovou chuť, kola byla málo perlivá a cítit byl velmi výrazný sirup. O její kvalitě napoví více i samotná cena. Tento nápoj lépe voněl, než chutnal.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER
Doporučeno
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí 25. prosince 2019 16:00

Fentimans Curiosity Cola

Objem: 275 ml
Cena: 49,- Kč
Hodnotenie: 4/10

Od této limonády jsme měli asi největší očekávání, protože jde o nejdražší kolu z celého seznamu a paradoxně objemově nejmenší. Britská Fentimans Curiosity Cola se od ostatních liší už samotným vzhledem. Na první pohled luxusní skleněná láhev, která připomíná spíše alkoholický nápoj, obsahuje limonádu vyráběnou za pomoci infuze těch nejkvalitnějších rostlinných složek.

Prestižní britské noviny The Guardian ji dokonce označily za nejlepší kolu na světě. Obsahuje fermentovaný extrakt ze zázvoru, hruškovou šťávu a sladidla jako cukr, přírodní aroma, karamel či glukózový sirup. Možná jsme měli až příliš velká očekávání, ale chuťově nás moc neohromila. Už vůně připomínala jakési medicínské aroma, jako by šlo o sirup proti kašli.

Během konzumace se nám to jen potvrdilo. Kromě zvláštního medikamentu jsme cítili i chuť podobnou destilátu. Důvodem bude, že pivovar Fentimans údajně během výroby přidává do nápoje i alkohol, ale jen zanedbatelné množství (0,5 %) kvůli chuti, díky čemuž je tato kola považována za nealkoholický nápoj. Chuť byla mírně hořká. Bohužel, nijak zvlášť nás neoslnila.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER

 

Coca-Cola

Objem: 1,75 l
Cena: 30,- Kč
Hodnotenie: 8/10

Nestárnoucí klasika a pro mnohé jediná skutečná kola. Společnost The Coca-Cola Company s dlouholetou tradicí prodává svůj populární nápoj s tajným a přísně střeženým receptem již od roku 1886. Coca-Cola je jedna z nejsladších limonád, a to především ve Spojených státech.

U nás je, v porovnání s levnějšími variantami kolových nápojů, o něco světlejší. Někteří její chuť kritizují kvůli výrazným umělým sladidlům. Kyselá a zároveň sladká vyvážená chuť s dobrým poměrem bublinek z ní činí jednoho z nejlepších hráčů na trhu. Je to zkrátka tradiční chuť, kterou všichni dobře známe.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER

 

Royal Crown Cola

Objem: 0,25 l
Cena: 29,- Kč
Hodnotenie: 9/10

Jasného vítěze celého testu s názvem Royal Crown, nebo také RC Cola, vyvinul v roce 1905 lékárník Claude A. Hatcher v Columbusu v americkém státě Georgia. Jde o skutečně prémiovou značku, která byla původně určena především jižanským gentlemanům. Její původní a tajná receptura je údajně míchaná stále pouze na jediném místě na světě.

Hlavním sladidlem je třtinový cukr. Jde o skutečně jemnou a lahodnou chuť, kterou ocení zejména požitkáři. Vůní připomíná citron a hrozny, při pití je cítit především citrus a mírně kyselá chuť. Oproti ostatním je méně perlivá. Chuťově nejzajímavější ze všech.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER

 

Dr Pepper

Objem: 330 ml
Cena: 29,- Kč
Hodnotenie: 4/10

Velmi specifická chuť, která nemá u konkurence obdoby. Dr Pepper má také dlouholetou tradici a milovníky po celém světě. Prodávat se začal v roce 1885 v Texasu. Jelikož jsme ale nedokázali sehnat klasickou variantu, sáhli jsme po Zero verzi, která se od originálu chuťově téměř vůbec neliší.

Už vůní nápoj připomínal výrazné kořeněné třešňové aroma a totéž jsme cítili i během ochutnávání. Rovněž i lehký nádech karamelu. Překvapivě byla limonáda jen málo perlivá a disponovala jemnou chutí. Jelikož se jednalo o Zero verzi, nesměla chybět umělá sladidla jako aspartam a acesulfam.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER

Pepsi Cola

Objem: 1,5 l
Cena: 25,- Kč
Hodnotenie: 8,5/10

Největší konkurence Coca-Coly. Přestože značka Pepsi vznikla v roce 1903, první nápoj byl připraven již v roce 1898 lékárníkem Calebem Bradhamem. Mnozí jsou přesvědčeni, že kola obsahuje pepsin, což není pravda, ale má podobné ingredience. Má velmi specifickou vůni, na rozdíl od ostatních.

Zcela jiná chuť, lahodnější, příjemnější. Ani příliš pronikavá, ani příliš nevýrazná. Shodli jsme se, že má ideální poměr všech chutí. Ve vůni je cítit kyselost, avšak při konzumaci převažuje sladká chuť. Rovněž není ani přesycená, bublinek je přesně tak akorát, aby nenarušovaly celkový dojem. V tomto nás dokonce přesvědčila natolik, že jsme se jí rozhodli dát ještě o půl bodu více než Coca-Cole.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER

Kofola

Objem: 1,5 l
Cena: 19,- Kč
Hodnotenie: 7,5/10

„Když ji miluješ, není co řešit.“ Slogan, který doprovází Kofolu již dlouhá léta, přesně vystihuje pocity z toho, když piješ tento český tradiční kolový nápoj. Kofola vznikla ve farmaceutickém závodě Galena během výzkumu zaměřeného na využití pro nadbytečný kofein produkovaný při pražení kávy.

Výsledkem byl tmavý sladkokyselý sirup Kofo a ten se stal základní složkou Kofoly, která byl uvedena na trh v roce 1962. Její chuť pravděpodobně každý důvěrně zná. Není až tak sladká, v porovnání s ostatními kolami. Je kyselejší. Karamelová a kořeněná vůně jsou nejvýraznější. Při ochutnání ale cítíš i citrusy. Kofola je také o dost méně perlivá než ostatní kolové nápoje.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER

Freeway Cola

Objem: 2 l
Cena: 15,- Kč
Hodnotenie: 5,5/10

Přestože pro mnohé je Freeway Cola z produkce řetězce Lidl jen jakási horší napodobenina známé Coca-Coly, rozhodně nepatří do jednoho pytle s Clever nebo Siti kolou. Dokonce i cena je v tomto případě o něco vyšší. Oproti Pepsi či Coca-Cole obsahuje mnohem méně umělých sladidel a také podíl cukru je výrazně menší.

Byla poměrně perlivá, chuťově nevýrazná, ale příjemná. Vůbec nebyla umělá jako ostatní levnější koly a ani jsme na jazyku necítili po dopití žádnou pachuť. Shodli jsme se na tom, že co se týče chutě, Freeway je zajímavá alternativa velkých kolových hráčů. Na základě hodnocení obou testujících jsme se rozhodli udělit jí 5,5 bodu.

Najlepšia kola na svete podľa The Guardian (test koly)
Zdroj: REFRESHER
Domů
Sdílet
Diskuse