Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2020 16:51
Čas čtení 9:26
Vojtěch Vanda

Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence

REFRESHER TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Cena je více než vyhovující, dá se to však říct i o chuti? Ochutnali jsme za tebe to nejlevnější pivo, které se dá v českých obchodech sehnat. A nutno říct, že to byl místy docela boj.

Představ si situaci. Je hezký letní páteční večer, domluvil sis party s přáteli a chystáte se grilovat. Den předem jste si nakoupili veškeré maso, zeleninu, uhlí a pečivo, zapomněli jste však vzít důležitou součást pohodově strávených letních večerů – osvěžující pití. Nezbývá vám mnoho času a přiznejme si to, po nákupu veškerého jídla máte lehce hluboko do kapsy. Nechcete tedy utrácet moc peněz.

Když seběhnete do nejbližšího supermarketu a nakoupíte nealko, je vám jasné, že to pomyslné koření vaší párty, alkoholové nápoje, se cenově musí vlézt do opravdu úzkého rozpočtu. Rozhodnete se koupit pivo, každopádně zrovna zafunguje zákon schválnosti a žádná z klasických značek není ve slevě.

Ve stinném koutě sekce s alkoholickými nápoji si však všimnete krčících se přepravek s mokem, jehož cena nepřekročí 10 korun českých. Nyní jste na vážkách. Má cenu takové pivo kupovat? Zjistili jsme to za vás!

Doporučeno
Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? Velký kolový test: Jak chutná údajně nejlepší kola na světě a ze které doslova skřípají zuby? 23. února 2020 11:46

Češi by o dobrém pivu v obchodech měli vědět. Jak se píše v Alkofaktech, zveřejněných na stránkách Hygienické stanice hlavního města Prahy, průměrný Čech vypije 14,4 litru čistého lihu za rok, díky čemuž patří Česko dlouhodobě k pěti státům s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě.

Co se týká piva, Češi vypijí 50 % veškeré spotřeby zlatavého moku, a jak informoval Deník.cz minulé léto, za rok 2018 to bylo celkem 141 vypitých litrů na hlavu. Na vrcholu světového žebříčku spotřeby jsme od roku 1971, kdo by tedy o pivu měl vědět víc než my?

Rozhodli jsme se proto vyzkoušet 16 kousků levných značek, které jsou normálně dostupné v  obchodních řetězcích na území České republiky. Při testu nám nešlo o to zjistit, jestli obstojí v konkurenci vlajkových lahví vyhlášených pivovarů; rovnou říkáme, že ne. Spíše nás zajímalo, jestli se mezi nimi nenachází nějaká příjemně schovaná low-cost alternativa vhodná ke koupi před výplatou.

Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout, a které neurazí a ulehčí tvé peněžence
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Jak jsme hodnotili?

Ruku na srdce, odborníci nejsme. Proto jsme si určili laická kritéria, pomocí nichž jsme zhodnotili kvalitu piva tak, jak to dokáže laik, a následně je shrnuli v jednom malém odstavci.

Nejdůležitějším kritériem byla cena, která se musela pohybovat do 10 Kč bez slevy. Cena za zálohu lahve do ní započítána nebyla. I když se nejednalo o piva točená, hodnotili jsme jejich pěnu, popsali barvu, vůni, chuť a pitelnost, tedy chtíč se napít znovu. Jestliže jsme shledali na pivě něco zvláštního, do popisu jsme to přidali. Piva byla zakoupena v půllitrových lahvích nebo v plechovkách

Hodnocením na škále od 0 do 10 jsme nakonec vyjádřili naše doporučení, jestli nechat pivo zaprášené v regálu (0) nebo uvažovat o jeho koupi (10). Pusťme se tedy do toho!
Doporučeno
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí 25. prosince 2019 16:00

Bruncvík Premium 4,8% Ležák

Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout, a které neurazí a ulehčí tvé peněžence
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Obchodní síť: Kaufland
Pivní typ: Ležák
Obsah alkoholu: 4,8 %
Výrobce: neuveden, vyrobeno v České republice
Cena: 9,90 Kč

Prvními testovanými pivy byla ta, která se prodávají v obchodní síti Kaufland. Nutno podotknout, že nejlepší začátek to zrovna nebyl. Nicméně při prvním pohledu na to, jakým způsobem ji řetězec prezentuje, by si jeden řekl, že by mohlo jít o ucházející pivo. V regálech najdeme dokonce pět druhů piv jejich značky. Je tedy zřejmé, že se obchod snaží oslovit širokou škálu pivařů.

Avšak jakmile je zakoupí a ochutnají, nejspíše se pro ně nevrátí. Ani pro zde testovaný ležák. Pro přelití do sklenice se pěna neudržela, proto se ji nedalo ani identifikovat. Mok měl až oranžovou barvu, přičemž by podle webu Pivní klenoty měl mít barvu zlatou.

Vzhled ale zapůsobil lépe než chuť; ta byla nejprve hořkosladká, při polknutí však pivo chutnalo připáleně. O pitelnosti tudíž nemůže být ani řeč. Pozitivem pro toto pivo mohla být tak akorát chmelová vůně, která se zdála v pořádku.

Konečné hodnocení: 3/10


Bruncvík Premium 3,9% Original

Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout, a které neurazí a ulehčí tvé peněžence
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
 

Obchodní síť: Kaufland
Pivní typ: Výčepní světlé
Obsah alkoholu: 3,9 %
Výrobce: neuveden, vyrobeno v České republice
Cena: 8,90 Kč

Druhým Bruncvíkem bylo klasické výčepní pivo světlé, které chutnalo ještě hůř než to předešlé. Pivní pěna se udržela dlouho, ale vypadala nevzhledně. Barva moku se dala identifikovat jako přechod mezi bledou a slámovou.

Když jsme si ale k pivu přičichli, veškeré sympatie opadly. Vůně byla nakyslá, konečně stejně jako jeho chuť. Hořkost piva byla pouze při prvním doteku jazyka s pivem a dále se už neobjevila. Co se týká pitelnosti piva, tady by se hodilo označení veškerá žádná.

Konečné hodnocení: 1,5/10 


Bruncvík Semi-dark beer 4,2% Polotmavé

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 84915 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse