Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. srpna 2022 18:22
Čas čtení 1:17

Jaderná válka by podle studie způsobila globální hladomor, zahynuly by miliardy lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jaderná válka by podle studie způsobila globální hladomor, zahynuly by miliardy lidí
Zdroj: Flickr/volně k užití

Důsledky takového konfliktu by byly katastrofální pro produkci potravin.

I malý konflikt, ve kterém by proti sobě dvě země použily jaderné zbraně, by vedl ke globálnímu hladomoru. Klimatologové z Rutgers University v New Jersey vypočítali, že ten největší jaderný útok mezi Ruskem a Spojenými státy by vedl k poklesu výnosu plodin, v jehož důsledku by do dvou let zemřelo hlady 75 procent světové populace.

Všechny scénáře mají stejný dopad 

Vědci počítali, kolik sazí blokujících slunce by se v důsledku jaderného útoku dostalo do atmosféry kvůli ohnivým bouřím, které vznikají po odpálení jaderných zbraní. Uvažovali o šesti scénářích podle toho, jaká je velikost jaderného arsenálu určitých zemí. Ten nejmenší byl založený na případném konfliktu mezi Indií a Pákistánem, ke scénáři největší jaderné války použili klimatologové Ameriku a Rusko.

Na základě údajů OSN pak spočítali, jak by následný pokles výnosů plodin ovlivnil počet kalorií, který lidé potřebují. Ukázalo se, že i ten nejmenší jaderný arsenál by způsobil katastrofu nevídaných rozměrů. V případě scénáře nejmenšího jaderného útoku by se celosvětová průměrná produkce snížila o 7 % během pěti let po konfliktu. V případě jaderné války mezi Spojenými státy a Ruskem by produkce potravin klesla až o devadesát procent tři až čtyři roky po boji. V takovém případě by pak vyhladovělo 75 procent planety. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Studie se zaměřila jen na produkci kalorií, výrazný vliv by ovšem jaderná válka měla i na bílkoviny a mikroživiny. „Údaje nám říkají jediné: Musíme zabránit tomu, aby někdy došlo k jaderné válce,“ okomentoval výsledek studie její spoluautor Alan Robock.

Které země by dopadly lépe? 

Nejvíce postižené by podle vědců byly země ve středních až vysokých zeměpisných šířkách, které mají krátkou sezónu pro pěstování plodin a které by se po jaderné válce ochladily dramatičtěji než tropické oblasti. Prudký pokles by tak zaznamenala například Velká Británie.

Relativně dobře by se dařilo Francii. Ta je jedním z největších vývozců, v případě hladomoru by měla více potravin pro vlastní obyvatelstvo. Ještě lépe by na tom byla Austrálie. V ní by se produkce kalorií mohla dokonce i zvýšit. 

Domů
Sdílet
Diskuse