Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. srpna 2022 9:40
Čas čtení 1:30

Tchaj-wan s USA oznámily formální oboustranná obchodní jednání

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tchaj-wan s USA oznámily formální oboustranná obchodní jednání
Zdroj: Chien Chih-Hung/Office of The President via Getty Images

Spojené státy rozšíří obchodní spolupráci s ostrovní zemí u pobřeží Číny. Jejich spolupráce od návštěvy předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosi nabírá konkrétní obrysy.

Ostrovní stát Tchaj-wan a Spojené státy americké oznámily start formálních bilaterálních obchodních jednání. Dle informací Úřadu obchodního zmocněnce USA začne první kolo rozhovorů na začátku podzimu.

Spolupráce mezi oběma zeměmi zintenzivněla od té doby, co Tchaj-wan navštívila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosi. Její návštěva rozlítila Čínu, jež si ostrovní stát nárokuje a která v reakci na to uspořádala vojenské cvičení v okolním moři. Informuje BBC.

9. srpna 2022 14:22 Čas čtení 1:57 Peking svá vojenská cvičení využívá jako přípravu k invazi, tvrdí ministr zahraničí Tchaj-wanu Peking svá vojenská cvičení využívá jako přípravu k invazi, tvrdí ministr zahraničí Tchaj-wanu

Debata, která se na začátku podzimu uskuteční, by měla zahrnovat usnadnění obchodu mezi zeměmi, rozhovory o digitálním obchodu a protikorupčních standardech. To všechno v době, kdy jsou vztahy mezi Spojenými státy a Čínou, jež tvrdě prosazuje „politiku jedné Číny“ zahrnující Tchaj-wan jako svou regulérní součást, čím dál více chladnější.

Nicméně se nejedná o úplně novou informaci. Americko-tchajwanská iniciativa pro obchod 21. století byla poprvé představena v červnu, přičemž obě strany nyní prohlásily, že dosáhly konsensu o mandátu k vyjednávání.

„Máme v plánu pokračovat v ambiciózním plánu, který pomůže vybudovat spravedlivější, prosperující a odolnější ekonomiku 21. století,“ citovala BBC prohlášení zástupkyně obchodního zástupce Spojených států Sarah Bianchi. Již nynější výše provedených obchodních transakcí mezi zeměmi nejsou malé; v roce 2020 činily téměř 106 miliard dolarů (2,587 bilionu korun).

Mezi další oblasti, o kterých se bude jednat, patří ochrana práce a životního prostředí, pravidla pro digitální obchod a fungování státních podniků. USA doufají, že prostřednictvím jednání s Tchaj-wanem i s dalšími 13 zeměmi o navrhovaném Indicko-pacifickém hospodářském rámci vyvinou tlak na Čínu zvýšením standardů pro obchod v regionu, uvádí server Politico.

Politika jedné Číny

Stále platí, že USA přistupuje na tzv. „politiku jedné Číny“, která tvrdí, že Tchaj-wan je legitimní součástí pevninské Číny. Současně ale s ostrovním státem, který má vlastní armádu i vládu, obchoduje. Tchaj-wan například nakupuje americké zbraně pro svých 300 tisíc aktivních vojáků.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

Intenzivní jednání mezi ostrovem a USA se tak pevninské Číně nelíbí. Jak jsme tě informovali, prostor kolem tchajwanských vod využívala čínská armáda na začátku srpna k jednomu z největších vojenských cvičení za poslední dobu. Zastupitelé Tchaj-wanu se bojí, že by mohla přijít invaze.

„Čína využívá momentálně probíhající manévry u tchajwanského pobřeží jako přípravu na invazi,“ řekl tehdy tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. Čína podle jeho názoru hledala záminku k tomu, aby své cvičení mohla uskutečnit. K invazi prozatím nedošlo, nicméně vztahy mezi zeměmi jsou nadále napjaté.

Domů
Sdílet
Diskuse