Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
22. srpna 2022 8:52
Čas čtení 1:10

Povodně mohou zasáhnout východ území, varují meteorologové

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Povodně mohou zasáhnout východ území, varují meteorologové
Zdroj: Unsplash / Chris Gallagher/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav vydal povodňovou pohotovost.

Český hydrometeorologický ústav varuje před velmi intenzivními dešti a vyhlašuje vysokou povodňovou pohotovost. Výstrahy se týkají především východu území. Výstraha platí až do dnešní půlnoci.

Povodňovou pohotovost vyhlásili meteorologové pro část Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Platí také pro části Kraje Vysočina, na zbytku území těchto krajů platí povodňová bdělost. Meteorologové varují před vzestupy hladin řek, voda se podle nich může vylévat z břehů do okolní krajiny. Podmáčená půda může také přispět ke snížení stability stromů a během řízení může dojít k aquaplaningu.

14. srpna 2022 16:10 Čas čtení 1:06 Obrazem: Před 20 lety zasáhly Česko ničivé povodně. Připomeň si největší událost svého druhu ve fotografiích Obrazem: Před 20 lety zasáhly Česko ničivé povodně. Připomeň si největší událost svého druhu ve fotografiích

Ústav doporučuje sledovat další vývoj situace a uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičů. Podle meteorologů je nutné vyvarovat se koupání, plavání a podobných aktivit v korytě nebo v jeho bezprostředním okolí. Doporučují také nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech.

Vedle povodňové pohotovosti platí i výstraha před vydatnými dešti. Pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj od začátku dne, od čtrnácti hodin platí pro část Pardubického kraje, Královéhradeckého kraje, Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Do té doby budou na tomto území deště méně vydatné.

22. srpna 2022 7:31 Čas čtení 0:48 Zelenskyj se díky hackerům objevil v nejsledovanější ruské televizi Zelenskyj se díky hackerům objevil v nejsledovanější ruské televizi

Podle meteorologů může voda protékat přes komunikace a zanést je unášeným materiálem, na silnicích může dojít k aquaplaningu a kanalizace budou vodu hůř odvádět. Může dojít také ke snížení stability stromů a sesuvům půdy. Při silném dešti je podle ústavu potřeba jezdit velmi opatrně. Nedoporučuje se ani vstupovat do proudící vody a zatopených míst. Ústav radí omezit pohyb v oblastech, kde může dojít k pádu stromu nebo sesuvu půdy.

Domů
Sdílet
Diskuse