Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Smarty.
19. září 2022 11:30
Čas čtení 3:55
Sponzorovaný obsah

Jak si užít studentský život s malým rozpočtem: Tyto rady ti ušetří tisíce korun

Jak si užít studentský život s malým rozpočtem: Tyto rady ti ušetří tisíce korun
Zdroj: Unsplash/Gabrielle Henderson
ZAJÍMAVOSTI FINANCE ŠKOLA A STUDIUM TIPY PRO STUDENTY
Uložit Uložené

Nemusíš být od rána do večera na brigádě, a přesto ti zbydou peníze na zábavu.

Zkouškové, deadliny na seminárky a do toho brigáda. Představa studentského života jako nekonečné párty je často dost zcestná. Kazí ji nedostatek času a omezený rozpočet. Také řešíš, jak si užít co nejvíc zábavy a zároveň nemuset trávit každou volnou chvíli na brigádách, aby ti zbylo na drink? Na toto věčné studentské dilema existuje odpověď. Díky těmto tipům si můžeš našetřit více peněz na večery v klubu, cestování nebo nový notebook.

1. Využívej studentské slevy 

Asi už nikdy během života nebudeš mít k dispozici tolik finančních výhod jako na škole. Studenti mají levnější kino, vstupy na kulturní akce, historické památky, hromadnou dopravu, mobilní data, jídlo v restauracích i elektroniku.

K uplatnění slev se musíš prokazovat studentským průkazem. Nejrozšířenější je mezinárodně uznávaný ISIC, se kterým lze využívat slevy nejen v Česku, ale i v dalších 126 zemích. To se ti hodí na dovolené, ale také až vyrazíš na Erasmus nebo zahraniční stáž. Kompletní seznam slev najdeš na webových stránkách www.isic.cz.

ISIC ti teď přináší také slevu na nový iPad nebo MacBook, díky které se můžeš vybavit na školní rok o několik tisíc levněji. V iWant nakoupíš oblíbené produkty Apple až s 10% slevou. Stačí si na webu vybrat vysněný iPad nebo Mac, zadat příslušný slevový kód (BTSMAC10, BTSIPAD10, BTSIPAD6) a nahrát do přílohy kopii platného průkazu. Pak už jen zaplatíš a vybereš si způsob dopravy jako obvykle. 

nakupuj macbook či ipad
Akce platí i pro učitele. Pro uplatnění slevy je potřeba naskenovat ITIC kartu nebo maximálně 3 měsíce staré potvrzení o zaměstnání ve školství.
smarty, iwant, apple
Zdroj: iWant Apple Premium Reseller

2. Nakupuj materiály za zlomek ceny

Značnou položku ve studentském rozpočtu tvoří studijní materiály. Některým studentům stačí mít potřebné dokumenty v počítači, ale jestli patříš mezi milovníky zvýrazňovačů a podtrhávání, elektronická verze tě nejspíš neuspokojí. Méně obsáhlá skripta si můžeš vytisknout. Ačkoliv mají desítky stránek, obvykle tisk a secvaknutí sešívačkou vyjde levněji, než je kupovat. Po obsáhlejších materiálech se podívej na burzách učebnic, kde je můžeš pořídit od starších spolužáků za zlomek ceny, a naopak prodat ty, které už nepotřebuješ. 

3. Zažádej o školní stipendium

České školy nabízí svým studentům peněžitou podporu v podobě stipendií, ze kterých mohou hradit náklady na pomůcky, ubytování či dopravu. Stipendium představuje příspěvek až v řádech tisíců korun ročně, přesto o něj mnoho českých studentů nežádá. Nejčastěji proto, že nemají přehled o tom, co jejich škola nabízí, nebo si myslí, že by nesplnili podmínky. Šance na získání stipendia je však poměrně velká, protože existuje hned několik druhů. Např. prospěchové (podmínkou získání je výborný prospěch), ubytovací (podmíněné minimální vzdáleností bydliště od školy) či sociální stipendium (pro studenty ze sociálně slabších rodin). Každá škola má pro udělení stipendií jiné podmínky. Zjisti, jestli je splňuješ, a vyplň žádost. I kdyby ti ji škola neschválila, za zkoušku nic nedáš.

studentka
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

4. Sdílej náklady se spolužáky

Jestli nemáš to štěstí, že je tvoje škola v dojezdové vzdálenosti od domu rodičů, pravděpodobně řešíš nové bydlení v místě studia. Nejlevnější variantou jsou obvykle internáty a vysokoškolské koleje, ale pokud jsi spíš introvertní povaha, možná tě atmosféra společného bydlení s bandou cizích lidí neláká. Zkus se domluvit s několika spolužáky a pronajměte si společně byt. Když se podělíte o náklady na nájem a energie, budete mít důstojné bydlení za rozumnou cenu. Můžete si rozdělit i poplatky za prášek na praní, čisticí prostředky, základní potraviny a další společné věci – velká balení navíc vychází cenově nejlépe.

5. Ušetři za dopravu

Studenti pravidelně podnikají dva druhy cest. Pohybují se po městě, když se přesouvají do školy, a na konci týdne cestují domů za rodinou. V prvním případě se vyplatí si pořídit roční „lítačku“ na městskou dopravu. Možná se ti nechce platit jednorázově vyšší částka, ale věř, že pokud jezdíš MHD pravidelně, vyjdou tě jednotlivé jízdenky za rok mnohem dráž. 

Ušetřit se dá také na cestách domů, a to i v případě, že upřednostňuješ pohodlí auta a nechce se ti absolvovat dlouhá cesta vlakem. Nabídni se na spolujízdě a přiber pasažéra, který ti přispěje na benzín. Nebo se domluv se známými, kteří mají stejnou cestu. Pokud se ti zrovna nechce řídit, můžeš se naopak za malý příspěvek s někým svézt.

auto, žena
Zdroj: Pexels/mentatdgt

6. Zacvič si zdarma

Miluješ sport, ale v návštěvách fitka a sportovních hal tě omezuje rozpočet? I na to existuje řešení. Jednou z variant je zaplatit si roční předplatné ve fitku, které v případě, že chodíš cvičit několikrát v týdnu, vychází výhodněji. Ještě levnější je však využít školní sportoviště. Za členský poplatek nabízí školy možnost využívat vlastní hřiště a posilovny. Poplatek za členství ve sportovním klubu se pohybuje v rozmezí od 500 Kč do 1 000 Kč za rok. Na vysoké můžeš dokonce sportovat úplně zdarma. Stačí si oblíbený druh pohybu zapsat jako céčkový předmět, za který navíc získáš kredity navíc.

7. Najez se kvalitně do stovky za den

Také stravovat se můžeš za méně a přitom nešidit svůj žaludek. Jednou z možností je připravovat si vlastní jídlo, nejlépe navařit ze základních surovin na několik dnů dopředu. Jestli nejsi fanda do vaření a chceš ušetřit čas, předplať si jídlo ve školní menze. Obědy a večeře tam stojí kolem 50 Kč. Když si je předobjednáš, možná i méně, takže se zvládneš najíst i za stovku denně.

jídelna, kavárna
Zdroj: Pexels/Ksenia Chernaya

8. Pij dva za cenu jednoho

Nakonec kouzelná formulka každého studenta (samozřejmě nad 18 let), která zní „happy hour“. Šťastná hodinka je čas, kdy v barech a restauracích dostaneš dva drinky za cenu jednoho. Takže když půjdete v partě, stačí, aby si drink objednala jen polovina z vás a účet si pak rozdělíte. Taneční kluby mají často různé akce nejen na pití, ale také na vstup zdarma. Sleduj jejich stránky nebo sociální sítě a vybírej moudře, kam se půjdeš bavit.

Nejvíc samozřejmě ušetříš, když si občas výlet do klubu odpustíš. Skvělou zábavu za pár korun si můžete se spolužáky užít i tak, že si na bytě uvaříte dobrou večeři a zahrajete si deskovky. A za naspořené peníze si pak můžeš pořídit kvalitní MacBook nebo iPad z iWant, který ti bude při studiu skvělým parťákem.

Domů
Sdílet
Diskuse