Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. srpna 2022 v 16:00
Čas čtení 1:22

Průzkum: Až 35 % mladistvých lituje poslání „nudes“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Průzkum: Až 35 % mladistvých lituje poslání „nudes“
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

Z průzkumu vyplynulo, že dívky (17 %) a ženy (36 %) posílají své intimní fotografie častěji než mladíci (12 %) a muži (30 %).

Podle výsledků průzkumu společností ESET a Median má s posíláním intimních fotografií nebo videí zkušenost každý sedmý nezletilý (14 %) a každý třetí dospělý (7 %) – nejčastěji ve věkové kategorii 25 až 34 let. Až 35 % mladistvých a 19 % dospělých ovšem poslání takzvaných „nudes“ lituje a znovu by tak neučinilo. Sdílení intimního vizuálního obsahu přitom hodnotí jako nebezpečné více než čtyři pětiny dotázaných.

15 % mladistvých dívek zároveň uvedlo, že intimní materiál poslaly pod nátlakem. Právě obětí vydírání či vyhrožování zveřejněním intimního obsahu se stal každý dvacátý mladistvý. Nejčastějšími kanály, kde dochází k nekonsenzuálnímu šíření intimního obsahu, jsou Instagram, Snapchat, Messenger a Facebook.

V reakci na výsledky výzkumu vytvořila společnost ESET webové stránky tonevymazes.cz, na kterých můžete najít rady, jak bezpečně sdílet intimní fotografie a vyhnout se tak jejich zneužití.

„Nedobrovolné zaslání intimní fotky či videa vlivem manipulace a přinucení nejvíce uváděly dotázané dívky ve věku do 18 let. Dívky také častěji uváděly, že jejich fotografie byly proti jejich vůli zveřejněny nebo jim zveřejněním někdo vyhrožoval a vydíral je. U mladších chlapců jsou pak jako nejčastější forma zneužívání uváděny posměch a šikana. Z průzkumu obecně vyplývá, že nejmladší sledovaná kategorie do 15 let je k těmto negativním jevům vůbec nejnáchylnější,“ popsala výsledky průzkumu specialistka kybernetické bezpečnosti společnosti ESET Vladimíra Žáčková.

24. července 2024 v 8:00 Čas čtení 0:34 Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat

Z průzkumu také vyplynulo, že intimní fotografie posílají častěji dívky (17 %) a ženy (36 %) než mladíci (12 %) a muži (30 %). Ti je naopak posílají častěji jako reakci na příchozí intimní fotky. K „sextingu“ pak nejčastěji dochází v rámci partnerského vztahu. Téměř čtvrtina nezletilých respondentů a téměř pětina dospělých ovšem poslaly intimní fotky někomu, koho osobně neznají. Mezi nezletilými je tato zkušenost nejčastější u dětí mezi 12 a 15 lety.

Sexting, a to i mezi partnery, vnímají jako nepřípustný více než dvě třetiny mladistvých (69 %) a polovina dospělých (50 %). Tato tendence se dle průzkumu objevovala častěji na Moravě (72 %) a v Čechách mimo hlavní město (70 %) než v Praze (55 %).

Průzkum probíhal v období od 31. května 2022 do 12. června 2022. Zúčastnilo se jej 1 083 respondentů (541 ve věku 12–18 let a 542 starších 18 let).
Domů
Sdílet
Diskuse