Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. srpna 2022 17:44
Čas čtení 0:58

Jezte larvy a bojujte tak se změnou klimatu, vyzývají vědci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jezte larvy a bojujte tak se změnou klimatu, vyzývají vědci
Zdroj: pixabay/ivabalak (Creative Commons)

Chov hmyzu by mohl produkovat méně skleníkových plynů než chov hospodářských zvířat.

Jihokorejští vědci uvařili larvy moučných červů s cukrem a zjistili, že výsledná chuť připomíná masitou chuť. Různé procesy vaření přitom vedly k různým výsledkům. Mouční červi vaření v páře mají chuť podobnou kukuřici, pečené a smažené larvy se zase podobají krevetám. Příchutě by se tak jednoho dne mohly používat v hotových potravinách jako zdroj bílkovin.

Zatímco dosud se mouční červi používali především jako pochoutka pro domácí mazlíčky nebo jako návnada při rybaření, pro člověka mají potenciál jako zdroj potravy. Je navíc schopen dodat rozpoznatelnou chuť masa bez škodlivých dopadů na klima a přímého znečištění ovzduší a vody, které má na svědomí například chov krav či prasat, píše The Guardian.

„Hmyz je výživným a zdravým zdrojem potravy s vysokým obsahem mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, které se podobají masu,“ popsala vědecká pracovnice z jihokorejské univerzity Wonkwang a vedoucí studie In Hee Cho. Dodala, že zatímco tradiční chov hospodářských zvířat produkuje více emisí skleníkových plynů než automobily, chov hmyzu vyžaduje jen zlomek půdy, vody a krmiva.

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Přestože jsou mouční červi a cvrčci považovaní za superpotravinu, kterou již dlouho užívají v Asii, Africe a Jižní Americe, lidé v Evropě a Severní Americe jsou vůči jejich konzumaci skeptičtější.

Server We Forum nabízí hned několik důvodů, proč vyměnit hmyz za steak: hmyz může být zdrojem kvalitních bílkovin, vyžaduje také méně péče a údržby než hospodářská zvířata. Poptávka po bílkovinách bude zároveň převyšovat možnosti lidstva na jejich získávání a právě konzumace hmyzu by mohla tento problém vyřešit.

Domů
Sdílet
Diskuse