Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
News

Jezte larvy a bojujte tak se změnou klimatu, vyzývají vědci

Chov hmyzu by mohl produkovat méně skleníkových plynů než chov hospodářských zvířat.

Adéla Ježková
25. srpen 2022, 17:44 Čas čtení: 0:58
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Jezte larvy a bojujte tak se změnou klimatu, vyzývají vědci
Zdroj: pixabay/ivabalak (Creative Commons)
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.
News
0
Adéla Ježková
25. srpen 2022, 17:44
Čas čtení: 0:58

Jezte larvy a bojujte tak se změnou klimatu, vyzývají vědci

Chov hmyzu by mohl produkovat méně skleníkových plynů než chov hospodářských zvířat.

Adéla Ježková
25. srpen 2022, 17:44
Čas čtení: 0:58
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Jezte larvy a bojujte tak se změnou klimatu, vyzývají vědci
Zdroj: pixabay/ivabalak (Creative Commons)

Jihokorejští vědci uvařili larvy moučných červů s cukrem a zjistili, že výsledná chuť připomíná masitou chuť. Různé procesy vaření přitom vedly k různým výsledkům. Mouční červi vaření v páře mají chuť podobnou kukuřici, pečené a smažené larvy se zase podobají krevetám. Příchutě by se tak jednoho dne mohly používat v hotových potravinách jako zdroj bílkovin.

 

Zatímco dosud se mouční červi používali především jako pochoutka pro domácí mazlíčky nebo jako návnada při rybaření, pro člověka mají potenciál jako zdroj potravy. Je navíc schopen dodat rozpoznatelnou chuť masa bez škodlivých dopadů na klima a přímého znečištění ovzduší a vody, které má na svědomí například chov krav či prasat, píše The Guardian.

 

„Hmyz je výživným a zdravým zdrojem potravy s vysokým obsahem mastných kyselin, vitamínů, minerálů, vlákniny a vysoce kvalitních bílkovin, které se podobají masu,“ popsala vědecká pracovnice z jihokorejské univerzity Wonkwang a vedoucí studie In Hee Cho. Dodala, že zatímco tradiční chov hospodářských zvířat produkuje více emisí skleníkových plynů než automobily, chov hmyzu vyžaduje jen zlomek půdy, vody a krmiva.

Přestože jsou mouční červi a cvrčci považovaní za superpotravinu, kterou již dlouho užívají v Asii, Africe a Jižní Americe, lidé v Evropě a Severní Americe jsou vůči jejich konzumaci skeptičtější.

 

Server We Forum nabízí hned několik důvodů, proč vyměnit hmyz za steak: hmyz může být zdrojem kvalitních bílkovin, vyžaduje také méně péče a údržby než hospodářská zvířata. Poptávka po bílkovinách bude zároveň převyšovat možnosti lidstva na jejich získávání a právě konzumace hmyzu by mohla tento problém vyřešit.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Zdroj: The Guardian, We ForumNáhledový obrázek: pixabay/ivabalak (Creative Commons)
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu news
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Dostávej upozornění na aktuální události, jako je tato. Zapnout upozornění
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.