Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
30. srpna 2022 22:45
Čas čtení 0:52

Zemřel Michail Gorbačov. Poslední lídr SSSR

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřel Michail Gorbačov. Poslední lídr SSSR
Zdroj: Getty Images/Wojtek Laski

Poslední sovětský lídr nastoupil k moci v roce 1985 a představil reformy, které přispěly k rozpadu celého tehdejšího impéria.

Ve věku 91 let zemřel po vážné nemoci Michail Gorbačov, poslední lídr Sovětského svazu. Informují o tom ruské agentury TASS a Interfax s odvoláním na představitele nemocnice. Zasloužil se o konec studené války a v roce 1990 dostal Nobelovu cenu za mír.

Gorbačov jako poslední hlava komunistického Sovětského svazu vedl dialog se Západem, který vedl ke snížení počtu zbraní, pádu železné opony a sjednocení Německa. Když v roce 1989 začaly po Evropě prodemokratické protesty, rozhodl se nevyužít sílu tak, jako to v roce 1956 učinili jeho předchůdci v Maďarsku a v roce 1968 v Československu. Nakonec, navzdory Gorbačovovým snahám, došlo k rozpadu Sovětského svazu jako takového.

Politika glasnosti

Generálním tajemníkem sovětské komunistické strany se stal v roce 1985 v 54 letech. Jeho reformní politika „glasnosti“ představovala rozšíření ekonomických svobod, minimální potlačování svobody slova a informací a větší otevřenost o činnosti státu, což postupně vedlo k rozpadu celého sovětského bloku. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Narodil se 2. března 1931 v obci Privolnoje do rolnické rodiny. Studoval na Právnické fakultě Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova a už během studijních let vstoupil do strany. Od poloviny padesátých let zastával různé stranické funkce. V roce 1970 se stal poslancem Nejvyššího sovětu a jeho kariéra vyústila až do jmenování generálním tajemníkem ÚV KSSS v roce 1985 po smrti Konstantina Černěnka. Tím se stal faktickým sovětským lídrem. 

Domů
Sdílet
Diskuse