Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
6. září 2022 7:50
Čas čtení 1:18

Muž, který v Praze zastřelil úřednici, byl odsouzen na doživotí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Muž, který v Praze zastřelil úřednici, byl odsouzen na doživotí
Zdroj: Policie ČR

Sedmašedesátiletý Jiří Dvořák zastřelil v červnu minulého roku pracovnici úřadu a jal se utíkat do pražských ulic. Žena zemřela a obžalovaný byl nyní odsouzen k doživotí.

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Dnešní verdikt není pravomocný, informuje ČTK.

29. června 2021 17:04 Čas čtení 2:19 Kdo je Jiří Dvořák podezřelý ze střelby v Praze? Prohrál soud o milion a milostnými dopisy obtěžoval vdanou kolegyni Kdo je Jiří Dvořák podezřelý ze střelby v Praze? Prohrál soud o milion a milostnými dopisy obtěžoval vdanou kolegyni

Dvořák podle státní zástupkyně způsobem provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem. Proto pro něj žádala nejpřísnější trest. „Můžu vám říct, že něco tak otřesného a nechutného jsem za pětadvacet let, co jsem v justici, nezažil,“ řekl předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka. „Ta pohnutka je něco tak příšerného, zavrženíhodného, že se s tím nejsem schopen srovnat –⁠ že je někdo schopen se takovým způsobem mstít,“ doplnil.

Dvořák v červnu minulého roku zastřelil na pražských Vinohradech pracovnici úřadu, která mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání. Jen pár dní před činem zase kyselinou polil svoji bývalou kolegyni, která musela být několik týdnů hospitalizována na popáleninové klinice. 

Policisté následně Dvořáka hledali v jeho libeňském bytě. Příbytek našli zdemolovaný a počmáraný hákovými kříži. Jednoho z policistů tam lehce zranilo nastražené zařízení. Podle obžaloby bylo umístěné tak, aby pronajímatelku bytu zasáhlo do hlavy a krku.

Ani soud se neobešel bez obstrukcí. Dvořák nadával, hlasitě vykřikoval a soudce jej musel nechat třikrát eskortovat z jednací místnosti. Když dostal možnost vyjádřit se, pronesl: „Přednášet závěrečnou řeč tomuto soudu je to samé, jako kdybych házel perly sviním.“ Soud jej uznal vinným z vraždy, pokusu o další vraždu, pokusu o těžké ublížení na zdraví, z nedovoleného ozbrojování a z poškození cizí věci. 

15. srpna 2022 20:00 Čas čtení 9:44 Charles Manson vystupoval jako svatý muž. Své následovníky přiměl k brutálním vraždám, které otřásly celými Spojenými státy Charles Manson vystupoval jako svatý muž. Své následovníky přiměl k brutálním vraždám, které otřásly celými Spojenými státy

V Česku je doživotí nejvyšším možným trestem a podle Vězeňské služby ČR se v roce 2021 nacházelo ve věznicích přesně 46 osob odsouzených na doživotí. Doživotí je nejčastěji ukládáno lidem, kteří spáchali zvlášť závažný zločin vraždy nebo zvlášť závažný zločin obecného ohrožení, vlastizrady, teroristického útoku, teroru, genocidia, útoku proti lidskosti, použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedení boje, válečné krutosti, perzekuce obyvatelstva nebo zneužitím mezinárodně uznávaných a státních znaků úmyslně způsobili smrt člověka. 

Domů
Sdílet
Diskuse