Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
8. září 2022 19:50
Čas čtení 1:02

Co se bude dít po smrti královny Alžběty II.? Popisujeme den po dni

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Co se bude dít po smrti královny Alžběty II.? Popisujeme den po dni
Zdroj: TASR/AP

Toto jsou postupy, které budou po úmrtí Alžběty II. následovat.

Sled událostí po smrti britské královny Alžběty II. má kódové označení Operace London Bridge. Přesný postup odhalil server Politico, který má k dispozici tajné dokumenty britské vlády. V nich je popsán přesný postup toho, co budou vládní orgány dělat po smrti panovnice.

„Dokumenty ukazují mimořádnou úroveň zapojení všech orgánů britské vlády včetně rozsáhlé bezpečnostní operace zaměřené na zvládnutí bezprecedentních davů lidí a dopravního chaosu,“ přibližuje Politico.

8. září 2022 19:35 Čas čtení 4:46 Kdo byla královna Alžběta II.? Téměř nikdo nečekal, že zasedne na trůn, přesto Británii vládla více než 70 let Kdo byla královna Alžběta II.? Téměř nikdo nečekal, že zasedne na trůn, přesto Británii vládla více než 70 let

Podle britského deníku The Guardian bude po úmrtí královny hrát významnou roli i strategie v přístupu k sociálním sítím. Webová stránka královské rodiny se kompletně zbarví černě. Bude tam jen krátké oznámení o tom, že královna zemřela. Internetové stránky vlády i všechny vládní účty na sociálních sítích budou zobrazovat černý banner. Neurgentní obsah nebude zveřejňován.

O úmrtí panovnice se jako první dozvěděli představitelé vlády prostřednictvím telefonu. Osobní tajemník královny zatelefonoval premiérce a sdělil jí, že Alžběta II. zemřela. Telefonicky se o smrti panovnice dozvěděli i ostatní ministři a vysoce postavení státní úředníci. Den úmrtí královny je označen jako „D-Day“.

„D-Day + 1“ označuje první den po úmrtí královny. Princ Charles bude oficiálně prohlášen novým králem. V 15:30 místního času přijde předseda vlády s celým kabinetem na audienci k novému panovníkovi.

Během „D-Day + 2“ bude rakev převezena do Buckinghamského paláce. Jelikož královna zemřela ve Skotsku, úřady aktivují operaci Jednorožec (Unicorn).

Státní pohřeb Alžběty II. se uskuteční až desátý den („D-Day + 10“) ve Westminsterském opatství v Londýně. V poledne bude celá monarchie držet dvě minuty ticha. Královna bude pohřbena v pamětní kapli krále Jiřího VI. po boku svého manžela prince Philipa, který zemřel 9. dubna loňského roku.

8. září 2022 19:55 Čas čtení 5:54 Minuta po minutě: Zemřela královna Alžběta II. Svět truchlí, nový král promluví k národu Minuta po minutě: Zemřela královna Alžběta II. Svět truchlí, nový král promluví k národu
Domů
Sdílet
Diskuse