Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
8. září 2022 19:35
Čas čtení 4:46

Kdo byla královna Alžběta II.? Téměř nikdo nečekal, že zasedne na trůn, přesto Británii vládla více než 70 let

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené

Zesnulá královna Alžběta II. se na trůn dostala díky vzácné shodě okolností v královské rodině.

Zemřela britská královna Alžběta II. Narodila se v roce 1926, během druhé světové války sloužila v britské armádě jako mechanička, na trůn zasedla v roce 1953. Navzdory všem pochybnostem vládla Velké Británii více než 70 let.

Nikdy nechodila do školy jako běžné děti

Princezna Alžběta se narodila 21. dubna 1926 v Londýně. Od svého narození si užívala pompézního života členky královské rodiny, která zvládla nástrahy první světové války a pokračovala ve vládnutí ve Velké Británii.

Lilibet, jak zněla královnina přezdívka, nikdy nechodila do státní školy, ale společně se svou mladší sestrou Margaret dostávala vzdělání od nejlepších dostupných lektorů v zemi. V mládí si oblíbila matematiku či dějepis, ale její rodiče princ Albert (budoucí král George VI.) a Elizabeth Bowes-Lyon trvali na tom, aby se Alžběta učila i o umění, tanci či hudbě.

Alžběta II.
Zdroj: Getty Images/Bettman

Vyrůstala sice v uzavřeném prostředí královské rodiny, ale odmalička na ni nebyl vyvíjen tlak veřejnosti, která by pozorovala každý její krok. Alžběta se totiž neměla stát královnou a život si užívala v pozadí.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Všechno se změnilo, když se její strýc Edward rozhodl v roce 1936 abdikovat na trůn, protože si chtěl za manželku vzít dvakrát rozvedenou Američanku Wallis Simpson.

Toto pro královskou rodinu a britské ústavní činitele nepřicházelo v úvahu, a tak přišla abdikace, která znamenala, že na trůn nastoupil Edwardův bratr George VI. – otec tehdy stále jen princezny Alžběty.

kráľovná
Zdroj: Britská kráľovská rodina

Dlouho čelila genderové diskriminaci v nástupnické linii

Od chvíle, kdy se králem stal Alžbětin otec, mladá princezna pochopila, že z nepředpokládané nástupnice se rychle stala první nástupnicí trůnu. Začala se více věnovat oficiálním povinnostem, objevovat se na společenských událostech a stát po boku svého otce, který se ji snažil připravit na budoucí život ve středobodu pozornosti britské i světové veřejnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse