Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. září 2022 16:01
Čas čtení 1:10

Prezidentským kandidátem SPD bude poslanec Jaroslav Bašta, Okamura kandidaturu odmítl

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prezidentským kandidátem SPD bude poslanec Jaroslav Bašta, Okamura kandidaturu odmítl
Zdroj: PETR TOPIČ/MFDNES + LN/Profimedia

Bašta je podle Okamury člověk s obrovskou životní zkušeností v oblasti boje za svobodu a demokracii.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) v sobotu na tiskové konferenci představilo vlastního kandidáta, kterého v lednu vyšle do prezidentských voleb. Jeho volba padla na Jaroslava Baštu. Bývalého velvyslance v Rusku a nynějšího poslance podpořilo podle Okamury dvacet zástupců dolní komory. 

4. března 2022 11:30 Čas čtení 13:10 Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici

Okamura sám kandidovat nechce, dá přednost práci pro občany

Okamura na konferenci uvedl, že hnutí po diskuzi zvolilo za kandidáta člověka s obrovskou životní zkušeností v oblasti boje za svobodu a demokracii. Lídr hnutí přednesl návrh celostátnímu grémiu hnutí, které Baštu jednomyslně doporučilo. 

„Jsem rád, že členové SPD vyhověli mému návrhu. Kandidátem na prezidenta republiky za SPD bude disident, politický vězeň v době normalizace, který byl za své názory dva a půl roku ve vězení, a jeden z prvních signatářů Charty 77,“ uvedl Okamura a doplnil, že sám nekandiduje proto, že se chce plně věnovat práci pro občany a vést SPD k co nejlepším výsledkům ve volbách.

Jaroslav Bašta se narodil v roce 1948 v Plzni. Studoval historickou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pro angažovanost ve studentském hnutí v letech 1968–69 byl v roce 1970 zatčen a odsouzen za tzv. podvracení republiky. Následně do roku 1988 pracoval jako kvalifikovaný dělník na stavbách mostů. Angažoval se v disidentu, byl signatářem Charty 77.

Po roce 1989 se stal náměstkem ředitele tajné služby, později předsedou nezávislé komise při FMV (tzv. lustrační komise). V roce 1994 se stal členem ČSSD, ve volbách v roce 1996 a 1998 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. V červenci 1998 se stal ministrem vlády ČR (ministr bez portfeje). Tuto funkci vykonával do března 2000. Na podzim téhož roku se stal velvyslancem České republiky v Ruské federaci.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

V této funkci setrval do roku 2010, následně byl velvyslancem na Ukrajině. Aktuálně je poslancem právě za SPD, kandidoval jako lídr v Pardubickém kraji.

Domů
Sdílet
Diskuse