Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 14:09
Čas čtení 1:12

Sebevražednost je v Česku nad průměrem EU, pomoci s prevencí chce nový web

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sebevražednost je v Česku nad průměrem EU, pomoci s prevencí chce nový web
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Za webem stojí Národní ústav duševního zdraví.

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) vytvořil nový web, který si klade za cíl pomoci s prevencí sebevražd. Pracovní skupina Prevence a výzkum sebevražd chce zejména více otevřít toto téma a hledat cesty, jak sebevraždám předcházet. Na webu plánuje sdílet informace pro lidi, kteří potřebují pomoc. Nabídne také konkrétní příběhy lidí.

17. srpna 2022 6:00 Čas čtení 15:14 „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá? „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá?

Důležitá platforma

„Myslíme si, že by se o sebevraždách mělo mluvit. Tento web jsme vytvořili za účelem poskytování ověřených informací, možností pomoci, inspirativních zdrojů a mnoho dalšího. Obsah zde bude postupem času přibývat. Cílem a přáním této stránky je zvyšovat povědomí o tématu sebevražd a sebepoškozování, poskytovat potřebné informace lidem, kteří mají sebevražedné myšlenky, jejich blízkým či pozůstalým, ale také široké veřejnosti a odborníkům,“uvedla skupina na webu.

deprese
Zdroj: Unsplash/Damir Samatkulov/volně k užití

Uživatelé tam najdou informace o tom, co to je sebevražda a jaké varovné signály jí mohou předcházet. Věnuje se také rizikovým faktorům, které mohou vést k sebepoškozování, speciální pozornost věnuje také sebevraždám dětí a mladistvých. 

V rubrice Pomoc pak nabízí návod, co dělat. Pro ty, kteří mají sami sebevražedné myšlenky, i pro ty, kteří mají o někoho strach. Neopomíná ani lidi, kteří kvůli sebevraždě přišli o blízkého člověka a nedokáží se se ztrátou vyrovnat. Na webu je dostupný také široký seznam konkrétních míst a kontaktů, na které se dá v případě potřeby obrátit.

2. května 2020 12:30 Čas čtení 10:33 Nic mi není, mám jen depresi Nic mi není, mám jen depresi

Smutné statistiky

Podle posledních průzkumů Českého statistického úřadu sebevražednost v Česku klesá, stále je ale nad průměrem Evropské unie. V roce 2020 bylo v Česku spácháno 1 224 sebevražd, z celkového počtu úmrtí jde o podíl 0,95 procenta.

Nejčastějším způsobem provedení sebevraždy bylo v letech 2011–2020 oběšení s podílem 56 %, následováno zastřelením (12 %), skokem z výše (10 %) a otrávením (9 %). Muži častěji než ženy volili hlavně zastřelení a oběšení, ženy naopak otrávení a skok z výše. Otrava léky a léčivy byl jediný způsob provedení, kterým bylo spácháno ročně více sebevražd ženami než muži.

Domů
Sdílet
Diskuse