Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2022 6:00
Čas čtení 15:14
Lucie Kotvalová

„Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá?

„Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jak těmto lidem pomohla terapie?

Ačkoli poptávka po službách terapeutů, psychologů i psychiatrů výrazně převyšuje nabídku, a proto se na pomoc často musí čekat i několik měsíců, vyhledání odborné péče v oblasti duševního zdraví je ve společnosti stále opředeno stigmatem.

„Koluje o něm mnoho mýtů a předsudků, které často plynou z neinformovanosti. Právě to může vést k představám, že terapie je zbytečná, je to jen povídání nebo že je pro ‚slabochy‘. Jedním z častých mýtů je právě i to, že duševní obtíže jsou pouze slabostí charakteru. Duševní obtíže si však zaslouží pomoc stejně tak jako ty fyzické, u kterých bychom se pravděpodobně neváhali obrátit na odborníka, pokud by nám nepříjemně zasahovaly do našeho života,“ popisuje psycholožka Klára Lampová z organizace Nevypusť duši.

Takovou odbornou pomocí je v oblasti duševního zdraví právě psychoterapie. „Psychoterapie navíc může sloužit jako prevence rozvoje vážnějších duševních obtíží v době, kdy už potíže zažíváme, ale ‚nic tak hrozného se ještě neděje, vždyť stres přece zažíváme pořád a každý,‘ “ dodává.

Anketa:
Vyhledal*a jsi někdy pomoc v oblasti duševního zdraví?
Ano.
Ne.
Ano.
72 %
Ne.
28 %

O účinnosti psychoterapie vypovídají nejenom vědecké poznatky a zkušenosti odborníků, ale také příběhy lidí, se kterými jsme o jejich vnitřním prožívání mluvili.

Mery

„Můj život se znatelně srovnal, když jsem se slepě přestalx hnát za čímkoli, co mi bude dávat dopamin. Trochu jsem přibrzdilx, začalx jsem se projevovat víc autenticky – terapie mi hodně pomohla i v hledání genderové identity,“ popisuje Mery.
„Můj život se znatelně srovnal, když jsem se slepě přestalx hnát za čímkoli, co mi bude dávat dopamin. Trochu jsem přibrzdilx, začalx jsem se projevovat víc autenticky – terapie mi hodně pomohla i v hledání genderové identity,“ popisuje Mery. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Mery na terapii dříve nahlíželx jako na něco, co přísluší jenom těm, kteří mají „skutečně závažné problémy“. Že vyhledá terapeutickou pomoc se rozhodlx až v momentě, kdy došelx k uvědomění, že má – pardon the French – „absolutně fucked up“ způsob vztahování se k lidem. „Bylx jsem v té době happily single, ale zároveň mě každý vztah, který jsem navázalx, hrozně bolel. I když to mělo být nezávazné a z obou stran to tak bylo domluvené, tak jsem na toho člověka nedokázalx přestat myslet. Stále jsem přemýšlelx, proč se mi neozval, proč nedáme repete.“

Písmeno „x“ na konci sloves se používá v případě, že se něčí gender nepohybuje v binárních kategoriích muž a žena. Protože respekt a tolerance patří mezi naše primární hodnoty, v některých případech se nedržíme pevně kodifikované podoby českého jazyka.

Mery přitom vědělx, že nechce vztah. „Nedokázalx jsem si ale odpustit touhu po externí validaci,“ vysvětluje poznání, ke kterému došelx právě díky terapii.

Několikrát se proto pustilx do kroku, který bývá v kontextu terapie s nadsázkou označován jako ten nejtěžší – začalx prozkoumávat terapeutické vody internetu a hledat vhodný zdroj pomoci. „Vždycky mi ale bylo tak blbě, že jsem nebylx schopen dotáhnout ten proces do konce. Bylo to moc složité. Obepsat moc lidí, mockrát se nechat odmítnout.“ V momentě, kdy konečně bylo zase lépe, si řeklx, že je vhodný čas někoho skutečně najít – aby mělx podporu ve chvíli, kdy dobře opět nebude.

U našich jsem se vždycky potřebovalx o validaci zasloužit, nedostávalx jsem ji automaticky. Tyto vzorce teď opakuju.

„První zadání pro terapeutku bylo ‚mám problémy s klukama‘. Bylo to banální, ale nevědělx jsem, jak jinak to popsat. Byla psychoanalytička, takže jsme se velice rychle dostali ke kořenu problému, kterým je rodina. Dozvědělx jsem se o sobě hodně věcí, které pramení z toho, jak se ke mně skrze dětství a dospívání vztahovali rodiče. U našich jsem se vždycky potřebovalx o validaci zasloužit, nedostávalx jsem ji automaticky. Tyto vzorce teď opakuju a často se ženu do vztahů, kde se mi validace nedostává a zároveň pro mě není dostatečně cenná v momentech, kdy je pro mě snadno dosažitelná. Vždy jsem mělx pocit, že o ni musím usilovat. Že musím těžce bojovat, abych si zasloužilx pochvalu a abych se sebou mohlx být spokojený.“

Na terapii chodí Mery dva roky a proměna zmíněných vzorců je stále v procesu. Základní krok byl ovšem podle Mery skoncovat s výčitkami. „Tyto vzorce se teď snažíme nahrazovat jinými. Hledáme v mém životě vztahy a situace, kdy jsem nemuselx tak moc bojovat, abych byl pro někoho dostatečný, oblíbený, milovaný.“

Díky terapii dospělx. Zklidnilx se. Naučilx se pracovat nejen se svými emocemi (tedy nebránit si v nich, ale zároveň je nenechávat, aby tak silně ovlivňovaly jeho chování), ale také s projevy ADHD. „Můj život se znatelně srovnal, když jsem se slepě přestalx hnát za čímkoli, co mi bude dávat dopamin. Trochu jsem přibrzdilx, začalx jsem se projevovat víc autenticky – terapie mi hodně pomohla i v hledání genderové identity.“

Díky terapii si připustilx, že je nebinární. „Pomohla mi s uvědoměním, že to není můj výmysl. Mělx jsem tendenci double checkovat, jestli se mi to jen nezdá, jestli to fakt není jen módní trend. Moje terapeutka ale stála při mně, pomáhá mi to vidět jako svobodu – že nemusím být lapenx v pocitu oběti, v pocitu marginalizace, ale že mohu být sám sebou a mám právo na to být respektovanx. Pomáhá mi přijímat, objevovat a respektovat sebe sama,“ popisuje.

Anežka

„Bez terapie bych to všechno zvládala hůř. Asi bych to zvládla i bez ní, i díky ní vím, že jsem relativně psychicky odolný člověk. Ale díky ní je to jednodušší. Taky se naučíš šít na šicím stroji podle Youtube videa, ale je lepší, když ti někdo v reálném životě ukáže, jak na to,“ říká Anežka.
„Bez terapie bych to všechno zvládala hůř. Asi bych to zvládla i bez ní, i díky ní vím, že jsem relativně psychicky odolný člověk. Ale díky ní je to jednodušší. Taky se naučíš šít na šicím stroji podle Youtube videa, ale je lepší, když ti někdo v reálném životě ukáže, jak na to,“ říká Anežka. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Anežku jednoho dne vzbudil nevlastní otec s otázkou, zda neví, kde je její maminka. „ ‚Kde by asi byla. V ložnici, v posteli,‘ řekla jsem. Odpověděl, že tam není. Šla jsem se zeptat babičky s dědou, ale nikdo nevěděl. Long story short, moje maminka spáchala sebevraždu.“

Pokud si procházíš myšlenkami na sebevraždu a nevidíš jiné východisko, můžeš nepřetržitě ve dne i v noci zavolat na Linku bezpečí 116 111 (lze využít také chat nebo napsat mail). Pokud mají zrovna obsazeno, poskytují pomoc jinému dítěti, zkoušej to po chvíli znovu a opakovaně.

Pokud jsi dospělý a trápí tě myšlenky na sebevraždu a neumíš si žádné jiné východisko představit, zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.

Anežka má mladšího bratra, což ji vedlo k tomu, že vzápětí převzala roli ochránce. Jela za ním do školy a hned pro něj začala shánět psychologickou pomoc. Poradkyně jí ovšem položila pro Anežku nečekanou otázku: „A co vy?“ Přesně do týdne měla svou první terapii.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119621 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse