Turisté si často vůči české gastronomii neberou servítky. Například tlačenku a potraviny tomu podobné v lásce úplně nemají, po některých jídlech se ale mohou utlouct.
Uživatelé a uživatelky serveru TasteAtlas rozhodují svými hodnoceními o spoustě věcí. Jídla dobrá a špatná, pití alkoholické a nealkoholické, a to z celého světa. V kategorii Nejlepší česká jídla se nachází 81 položek, a my se teď podíváme na těch deset nejlepších. Napiš nám potom do komentářů, jestli ti tam něco chybělo.
10. Řízek
Ano, řízek pochází sice původně z Vídně, ale u nás jsme si ho tradičně upravili a můžeme říct, že ta naše varianta patří do české kuchyně. Rakušani ho mají striktně z telecího masa a u nás se tradičně používá vepřové nebo kuřecí. Vedle řízku pak buď brambory, bramborová kaše, bramborový salát nebo turistická varianta mezi dva chleby.

9. Koláče
Mák, povidla, jablka, meruňky. Cokoliv si vzpomeneš, už někdo na tradiční český koláč bezpochyby dal. Sladké pečivo, které najdeš v každé české pekárně a i v našich srdcích, dostalo své jméno právě podle svého tvaru, podle „kola“.

8. Guláš
Další jídlo, které je právem na seznamu a není tradičně z Česka, je guláš. Silně okořeněná polévka nebo omáčka s hovězím nebo vepřovým masem, případně i se zvěřinou, pochází z Maďarska, ale u nás je velice populární. Dát si ji můžeš skoro v každé restauraci. Tradičně se podává s knedlíkem, ať už houskovým, nebo třeba karlovarským, ale objevíš guláš i ve vydlabaném bochníku chleba.
