7. Vdolky
Přecházíme znovu k desertu, který má často přízvisko „bavorský“. Vdolečky jsou nadýchané smažené bochánky s džemovým terčíkem a šlehačkou na vršku. Dají se sníst bez kompletního ušpinění obličeje? Těžko. Jsou vynikajícím potěšením? Bezpochyby!

6. Lívance
Menší, tlustší a nadýchanější jsou varianty českých palačinek, kterým říkáme lívance. „Přidání droždí do vaječného těsta jim dodává neuvěřitelně jemnou a máslovou konzistenci a odlišuje je od jiných druhů palačinek,“ píše o lívanečkách server TasteAtlas.

5. Halušky
Morava a Slovensko je areál, kde restauracím vévodí halušky. Tyto malé knedlíčky se dělají z bramborového těsta a vaří se ve vodě. Poté se podávají se zelím a se slaninou, nebo na Slovensku primárně s bryndzou, měkkým sýrem z ovčího mléka.

Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4