Českým dezertům neodolá asi žádný turista nebo turistka. Každému chutná něco trochu jiného a preference lidí se během let mění. Koukni, jak vypadá aktuální žebříček 10 nejlépe hodnocených českých dezertů.
Server Tasteatlas pravidelně přináší žebříčky nejoblíbenějších pokrmů z různých koutů světa a výjimkou není ani Česko. Tisíce lidé hodnotí nejrůznější pokrmy a nápoje, a tak se můžeme podívat například i na to, jak turistům a turistkám chutnají naše tradiční dezerty. Cíl serveru je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
České dezerty hodnotily k 15. červenci 2025 více než tři tisíce uživatelů a uživatelek. V závorce najdeš i aktuální počet bodů.
10. Buchty (4,1/5)
Na desátém místě se dlouhodobě drží buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas. Plnit je můžeme třeba povidly, tvarohem nebo džemem.

9. Trdelník (4,1/5)
Asi je sporné, nakolik můžeme trdelník řadit mezi tradiční český dezert. Podle samotného Tasteatlasu vznikl původně v Maďarsku, přesto se však zařadil mezi českými pochutinami. Tak jako tak je ale trdelník nesporně chutný a mnozí na něj nedají dopustit, přesto se však umístil „pouze“ na devátém místě.
8. Bublanina (4,1/5)
Oblíbená bublanina jako od babičky bere osmé místo. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“
